Вижте мотивите, с които СГС оправда Веселин Георгиев - Батко

Бившият директор на Пътния фонд Веселин Георгиев не е превишил правата си, уредени от Закона за пътищата, в периода от февруари до май 2006 година, и Изпълнителната агенция "Пътища" (ИАП) не е била ощетена с близо 20 хил. лева, поради което той не е извършил престъпление. Това се казва в мотивите за оправдателната присъда на Георгиев, която Софийският градски съд (СГС) постанови през октомври, която днес е публикувана на сайта му и е цитирана от Дневник .

Георгиев, станал известен с прозвището Батко, е подсъдим по дело за длъжностно присвояване на близо 100 хил. лв. от сключени договори с пет фирми. Обвинението е за това, че докато е оглавявал Пътния фонд, те са получавали големи суми не само за ремонти, а и за несвойствени дейности, например проучвания на обществените нагласи. В процеса имаше още двама подсъдими, но делото срещу тях бе прекратено още на първото съдебно заседание поради изтекла давност.

Назначена по делото експертиза е доказала, че сключените пет договора между ИПА и дружествата имат връзка с основната дейност, а именно – поддръжката на републиканската пътна мрежа. Съдебно-счетоводната експертиза установява конкретните суми, които са били преведени по договорите, като подробно са посочени датите на плащанията по банков път и как те са осчетоводявани.

Съдът е намерил, че Веселин Георгиев, като изпълнителен директор, е имал правомощия да възлага обществени поръчки по Закона за обществени поръчки и наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Според съда, напълно е игнорирано от прокуратурата общото правило, че изпълнителният директор на ИПА провежда държавната политика в областта на пътното дело. А доказателствата опровергават твърденията на обвинението, че Георгиев съзнателно е превишил правата си.

Съдът посочва, че няма нито едно доказателство за твърденията на прокуратурата, че фирмите-изпълнители са избрани специално от Георгиев. Действително между фирмите, поканени да представят оферти, и изпълнители по договорите, са налице описаните в обвинителния акт обвързаности, но не е установена връзка на подсъдимия с нито един от представителите на тези дружества, се казва в мотивите. Магистратите отчитат, че и при избора на тези дружества не допуснато никакво нарушение.

"Той е имал право да започне и проведе процедура по възлагане на извършването на инкриминираните проучвания, по сключване на договорите и разплащането по тях. Действал е изцяло в рамките на компетентността, която му възлагат действащите към момента разпоредби на нормативните актове", пише в мотивите към оправдателната присъда. СГС заключава, че не е налице настъпила вреда за Изпълнителната агенция "Пътища".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини