На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Шефът на ГДБОП: Наблюдаваме 280 банди с 1200 членове. Престъпните босове са на квартално ниво

– Главен комисар Спиридонов, ГДБОП бе върната в МВР в края на февруари. Изминаха девет месеца, успяхте ли да включите работата на пълни обороти?

– Реално ГДБОП има ефективна дейност от началото на юни месец. Дотогава се изпълняваха всички заповеди по отношение на преминаване на служителите от ДАНС в ГДБОП, преструктурирането и т. н. Структурата на ГДБОП към момента е около 600 души. През 2013 г. съставът бе 1030 души. На базата на сериозен анализ решихме секторите в страната да бъдат намалени на 18 от 28. Целта е структурата да е компактна и ефективна. По всяко едно досъдебно производство надзорът се извършва от специализираната прокуратура. Общият брой на досъдебните производства в ГДБОП са 223. Новообразуваните досъдебни производства са 54. 22 са дошли от други структури – ДАНС, митници, Национална полиция. 32 досъдебни производства е продуктът на ГДБОП от началото на юни. Мога да ви уверя, че това е доста сериозен резултат за нова структура. През това време получаваме и много сигнали от наши партньорски служби. По линия на трансграничната престъпност до момента в ГДБОП са отправени повече от 2000 запитвания, по които сме провели оперативно издирвателни мероприятия и сме върнали отговори на колегите от Европа или друга точка на света.

– Срещате ли трудности в работата си?

– Направили сме три предложения до министъра на вътрешните работи. В чл. 39 от Закона на МВР е изложена нашата компетентност. Колкото е добър за дейността на ГДБОП, толкова ни създава и някои пречки в работата. А именно фактът, че в този член е заложена основната дейност – противодействие на организирани престъпни групи. В оперативно-издирвателната дейност невинаги работата по една организирана престъпна група започва от това тя да бъде окомплектувана като такава. В 99% от случаите работата по една банда започва от работата по едно лице. В тази връзка сме предложили да работим по лице, за което може да се предполага, че е член на организирана престъпна група. Пример – човек, който има тайник в автомобила и прекарва наркотик, не е сам. Второто ни предложение е да бъде променена и формулировката за работа по линия на корупцията в държавния апарат. Много малко като брой са случаите, които съществуват в практиката държавни служители да са направили организирана престъпна група с цел корупционни деяния. Третото предложение е свързано с предизвикателството, което е пред страната ни и Европа – трафикът на мигранти. Компетентността ни е свързана единствено и само с трафик на хора, свързани със сексуална и трудова експлоатация и търговия с органи. Затова ние считаме, че потенциалът ни като структура може да бъде полезен за държавата. Поради тази причина искаме да ни бъде дадена и такава компетентност, за да работим по линия на трафик на мигранти или незаконно преминаване на границата. Въпреки тези трудности ГДБОП изпълнява доста успешо поставените задачи.

– Колко са организираните престъпни групи в България?

– Със структурирането на ГДБОП предприехме сериозен анализ по това да изведем лицата – физически и юридически, които влияят на оперативната обстановка. Общата цифра е, че към момента има около 1200 лица в цялата страна, които са в структурите на 280 престъпни групи. Спрямо тях сме предприели оперативни мероприятия, много от тях са под оперативен контрол и се работи активно.

– С какво основно се занимават те?

– Като членове най-многобройни са по линия на контрабандата, на разпространението на наркотици, трафик на културно-исторически ценности.

– Има ли изявени босове?

– В годините назад събирането на печалбите от престъпления беше централизирано. Вече няма такива структури, ако имате предвид ВИС и СИК. Към момента тази централизация е на “квартално” ниво. Има изявен лидер само на местно, квартално ниво. Много от бившите босове напуснаха страната, други преминаха към съвсем други дейности.

– Работите ли и по международни престъпни групи с българско участие?

– Работим активно. За съжаление българи продължават да участват в трафик на наркотик от Латинска Америка. Те са на ниво логистика – осигуряване на хора, които да прекарат стоката през океана – от едно място на друго, да изградят тайници и т. н. Имаме и сигнали от Италия както за пране на пари, така и по линия на наркотици.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.