Плевнелиев: Партньорството на ЕС с Турция е от ключово значение за ограничаване на нелегалната имиграция

Засилването на партньорството между ЕС и Турция е от ключово значение за ограничаване на потока на нелегални имигранти и за повишаване на сигурността на външните граници на съюза. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Турция, Ахмет Давутоглу. Кризите в Близкия Изток и Северна Африка и бежанската вълна генерират нестабилност и представляват предизвикателство, както за държавите от Европейския съюз, така и за Турция и налагат предприемането на общи действия, беше подчертано на срещата, съобщиха от президентския пресцентър.

Държавният глава изрази подкрепата на страната ни за действията на турските власти по отношение на огромния бежански поток от Сирия, както и за решението на ЕС за оказване на финансова подкрепа на Турция, за справяне с този проблем. Президентът Плевнелиев приветства усилията, които турската страна полага за охрана на общата ни граница и за овладяване на миграционния натиск към България.

Променената среда на сигурност в Черноморския регион, вследствие на кризата в Украйна, както и конфликтът в Сирия, налагат още по-тясно сътрудничество между държавите членки на НАТО, беше подчертано по време на срещата.

Двамата обсъдиха перспективите за последващо задълбочаване на сътрудничеството по отношение на енергийната диверсификация, която е от стратегическо значение не само за региона на Югоизточна Европа, но и за Европейския съюз. България подкрепя ускореното изграждане на Трансадриатическия газопровод за доставка на природен газ от Каспийския регион за Балканите и Европа, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава потвърди и интереса на страната ни за изграждането на интерконекторна връзка между газопреносните системи на България и Турция.

Обща беше оценката, че по-добрата транспортна и енергийна свързаност и реализацията на големи инфраструктурни проекти, особено в рамките на т.нар. „Нов път на коприната“ от Китай до Европа, създават възможност за ускорен икономически растеж за целия регион. Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни ще завърши изграждането на скоростна железопътна линия през България, в която ще бъдат инвестирани 1.3 млрд. евро. „От изграждането на новото летище на Истанбул, което ще бъде най-голямото в света, също ще спечели целия регион“, добави държавният глава.

Росен Плевнелиев и Ахмет Давутоглу потвърдиха решимостта на България и Турция да работят за удвояване на двустранния стокообмен, който през 2015 г. се равнява на 5 млрд. евро. Като особено перспективна бе посочена сферата на туризма. Постигната бе договореност през първото полугодие на 2016 г. да се проведе Второто междуправителствено заседание на Съвета на високо ниво за сътрудничество между България и Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини