Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Янаки Стоилов: Екатерина Захариева за правосъден министър е подходящо предложение

Предложението шефът на кабинета на президента Екатерина Захариева да поеме поста на правосъден министър изглежда подходящо, защото то ще се опита да примири в някаква степен тези конкуриращи се и противопоставящи се групи в управлението, да даде сигнали и вътре, и навън от страната, че виждате ли тази прословута съдебна промяна, която се направи с конституцията, не е само комбинация, която трябва да внуши на българските граждани и на европейската комисия, че все пак в България нещо се прави, заяви пред bTV Янаки Стоилов от „БСП – лява България”.

Реформаторският блок трябваше да бъде съуправляващ, в момента той се изявява като полууправляващ, една негова част се държи плътно до властта, а друга негова част се опитва, участвайки във властта, да се разграничи от нея. Но това не е станало по начин, по който да може да се каже, че една част е в опозиция, че тя вече не е от това цяло, допълни Стоилов.

ДСБ са критична част от управляващите, а не опозиция, каза още Стоилов и попита как техните представители в изпълнителната власт, от които те не са се разграничили, продължават да участват в управлението на централно и на регионално ниво.

Малко хора тръгнаха след Радан Кънев, защото властта е по-сладка от това да бъдеш в опозиция, особено в страна като България където властта не носи достатъчно отговорности, а носи повече облаги.

БСП ще гласува против конституционните промени днес, съобщи Янаки Стоилов.

„Какви са целите на тази прословута съдебна реформа – те би трябвало да са рязко намаляване на диктуваните и купените съдебни актове. Това означава да не бъдат под давление на политически фактори и да не бъдат в обслужване на частни и корпоративни интереси.

Тръгвайки от случая Янева – тя беше избрана от този висш съдебен съвет. На този ВСС за много от решенията влияе ГЕРБ, специално за това решение чрез Цветанов, и сега тези хора ни казват, че отново със своите действия те ще направят съдебната система различна. Този процес тръгна по инициатива на РБ и на ГЕРБ, но видяхме в процеса на обсъждането и гласуването на промените, противопоставянето между две групи, свързани с управляващите кой да използва механизмите за преразпределение на икономическа и политическа власт чрез съдебната система.

Това е битка на две групи, които не са само институционални, те са икономически, политически, дори в някаква степен тук се проявяват и вътрешни, и външни влияния, и това в момента ние наблюдаваме на финала на прословутия исторически компромис.

Христо Иванов подаде оставка, защото групата на ГЕРБ, на ДПС на главния прокурор надделя над този на реформаторския блок, министъра на правосъдието и част от магистратските, съдебните кръгове – това е във видимия план”.

След Нова година има основание в няколко области да внесе вот на недоверие, съобщи Янаки Стоилов.

„Ако говорим за достъпа до здравеопазване и неравномерното разпределение на здравните грижи в страната, за това има пълно основание. Аз мога да изброя поне още няколко теми – състоянието на енергетиката, предстои с либерализацията на цените те да се увеличат, а няма защитни мерки по отношение на социално слабите, дефицитът в енергетиката вече се измерва не със стотици милиони, а с милиарди. Друг проблем е това, че страната ускорено задлъжнява, а никаква част от тези средства не се влагат за развитие на икономиката и на производството.

Ние сме готови да разговаряме и с други парламентарни групи, ако те имат предпочитания към този кръг от теми, включително свързани с националната сигурност, това, че България не може да охранява своето въздушно пространство, с това, че са замразени всички социални плащания“.

Трудно е, защото почти всички парламентарни групи са участвали в подкрепата на тези решения, които ние атакуваме, допълни Стоилов.

„За първи път БСП има такова представителство в парламента, което не й дава възможност да предизвика вот на недоверие към правителството. Това прави необходимо България наистина да има сериозна опозиция, защото наличието на много парламентарни групи, които като модули се присъединяват към управлението в критични моменти не съдейства за развитие на демокрацията.

Внасянето на вот на недоверие зависи от това дали ние, заявявайки нашата политика, можем да намерим съмишленици сред другите парламентарни групи, затова можем да предложим такъв широк спектър от теми, които аз изброих“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.