Търговци вдигат оборота на НАП с маркирани бижута в Русе

Търговци и златари вдигат оборота на НАП в Русе от маркирани бижута преди Коледа, съобщиха от териториалния офис на приходната агенция. Обработените с държавен знак артикули от благородни метали в лабораторията му са с 20-25% повече от 2014 г. Преди празниците данъчните власти преброяват заявки за 4600 сребърни и 1400 златни бижута над миналогодишните.

Сред доставките, предимно от Италия и Турция, се предпочитат обеци с пръстен или с колие и гривна. Комплектите се продават на по-ниска цена, отколкото като комбинация от отделни бижута. За експерти модният акцент на сезона в маркираните търговски партиди е цветовото съчетание на двата метала.

От НАП напомнят на некоректните търговци, че дизайнът и цената трябва да съответстват на законовите нормативи за чистота на металите. Тя се проверява още при покупката. Поставеният печат върху златните изделия изобразява стилизирана роза, а върху сребърните - житен клас и съответната проба.

Услугата струва по 0,50 лв. за бройка от злато и по 0,30 лв. - от сребро. Злато за зъболекарски цели е по 0,20 лв. броя. Предвидените глоби за нарушителите са от 1000 до 3000 лв., а ако са фирми или едноличен търговец -от 2000 до 6000 лева. Повторното нарушение удвоява вече санкции.

Лабораторията в русенсикя офис на НАП е сред 7-те в страната, които регламентират търговията с бижута. Златото и среброто се проверяват с еталони на камък, след което се издава свидетелство за броя, грамажа и установения титър маркираните изделия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини