Мая Манолова сезира Конституционния съд за промените в Закона за акцизите и данъчните складове

Националният омбудсман Мая Манолова обеща да сезира Конституционния съд заради новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В приемната си днес тя се срещна с представителите на специализирани малки обекти за дестилиране, които потърсиха нейното съдействие за решаване на проблемите им, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България..

Казусът, срещу който се жалваха производителите на ракия е свързан с намаления обем на съдовете за дестилация до 500 литра. Те са недоволни и от ограничението на периода - до 6 месеца в годината, в който могат да се произвеждат алкохолни напитки и по-специално ракия.

Според закона малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължават собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември годишно.

Омбудсманът изслуша исканията на производителите на ракия за лична консумация и се ангажира да намери решение на техните проблеми като сезира Конституционния съд.
Според жалбоподателите съдът трябва да бъде незабавно сезиран, защото промените в Закона за акцизите и данъчните складове обслужват лобистките интереси на големите винпроми в страната и засягат традициите на производителите на домашна ракия у нас.

„Законът посяга на възможностите на бедните хора от селата и малките градове и в този си вид ще ги принуди да варят нелегално ракия, криейки се като престъпници. Надяваме се Вие, г-жо Манолова, да ни съдействате за възстановяване на практиката до момента, като убедите държавата да не бъде мащеха към собствените си граждани“, обърнаха се към обществения защитник производителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини