Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Мая Манолова сезира Конституционния съд за промените в Закона за акцизите и данъчните складове

Националният омбудсман Мая Манолова обеща да сезира Конституционния съд заради новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В приемната си днес тя се срещна с представителите на специализирани малки обекти за дестилиране, които потърсиха нейното съдействие за решаване на проблемите им, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България..

Казусът, срещу който се жалваха производителите на ракия е свързан с намаления обем на съдовете за дестилация до 500 литра. Те са недоволни и от ограничението на периода – до 6 месеца в годината, в който могат да се произвеждат алкохолни напитки и по-специално ракия.

Според закона малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Промените задължават собствениците на казани за ракия да работят само от 1 юли до 31 декември годишно.

Омбудсманът изслуша исканията на производителите на ракия за лична консумация и се ангажира да намери решение на техните проблеми като сезира Конституционния съд.
Според жалбоподателите съдът трябва да бъде незабавно сезиран, защото промените в Закона за акцизите и данъчните складове обслужват лобистките интереси на големите винпроми в страната и засягат традициите на производителите на домашна ракия у нас.

„Законът посяга на възможностите на бедните хора от селата и малките градове и в този си вид ще ги принуди да варят нелегално ракия, криейки се като престъпници. Надяваме се Вие, г-жо Манолова, да ни съдействате за възстановяване на практиката до момента, като убедите държавата да не бъде мащеха към собствените си граждани“, обърнаха се към обществения защитник производителите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.