На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Млякото, издоено през нощта, предизвиква сънливост

Чаша топло мляко отдавна се препоръчва при проблеми със съня, а ново изследване открива как да увеличим сънотворното действие на млякото, пише The Telegraph, цитиран от „Фокус“. Според учени от Изследователския институт по неврология “Уимюнг” в Южна Корея млякото, издоено през нощта е “изключително богато на триптофан и мелатонин.” Мелатонинът е естествено произвеждан хормон, който помага за регулацията на циклите на сън и будуване, а аминокиселината триптофан може да се преобразува в серотонин и мелатонин.

“Млякото отдавна се познава и използва като сънотворно средство,” посочва изследователският екип. “Сънотворното действие на млякото се отдава на психични асоциации (спомена за даващата мляко майка преди лягане, например), и богатото му съдържание на подпомагащи съня съставки.” Южнокорейските учени са решили да анализират психо-фармакологичните ефекти на издоено през нощта мляко и “най-вече вероятните му успокояващи и сънотворни качества.”

Екипът е тествал ефекта на издоено през нощта мляко върху мишки. Животните са приемали издоено през нощта мляко, издоено през деня мляко, диазепам или вода, а след това са били поставяни върху въртящ се цилиндър за период от 20 минути. Най-сънливите мишки са се затруднявали да стоят върху цилиндъра, докато по-свежите са се справяли по-добре.

Изследователите са установили, че мишките, хранени с “нощно” мляко падат два пъти по-често в сравнение с мишките, консумирали “дневно” мляко или вода, а един час след като са пили нощно мляко активността им е била значително по-ниска от тази на хранените с дневно мляко животни. Откритието предполага, че издоеното през нощта мляко може да се използва като ефективно природно средство за сън.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.