Цецка Цачева: Не се съмнявам, че кандидатурата на Захариева ще мине

Премиерът Бойко Борисов е този, който внесе в Народното събрание номинацията на г-жа Екатерина Захариева, но безспорно това е резултат от разговори в коалицията. От нас сега зависи да я гласуваме, в което не се съмнявам. Това заяви пред БНТ председателят на НС Цецка Цачева.

"Мисля, че политическите групи ще заложат на дебата, смислените послания, а не на игрички, грубо казано, на които гражданите са се нагледали", коментира шефът на НС.

 Във връзка с това, че някои политически групи заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата за правосъден министър на Екатерина Захариева Цачева коментира: „За мен не е сериозно, преди да се е състоял дебатът, да се говори за процедурни трикове, игри с кворума. Очаквам нормално заседание. Има всичко в парламентаризма, това са обичайни тактики. Не мисля и не очаквам в днешния ден да се случи нещо подобно”.

Тя изрази мнение, че народните представители от политическата група на ГЕРБ видимо са най-редовната и най-дисциплинираната група.

Тя отрече, че Захариева може да бъде дефинирана с термина "министър на пожар". "Не одобрявам подобни цветни квалификации. Не виждам къде е пожара", коментира Цачева и допълни, че "министър на пожар" не се отнася към човек, който е изпълнявал своите задължения. Захариева е показала, че се справя със задачите си. 

Цачева е категорична, че като правосъден министър, Захариева има много работа и тя трябва да бъде свършена в синхрон с Народното събрание, министерството на правосъдието, с участието на следователите, магистратите, съдиите. "Както казват юристите - основата е положена. Имаме актуализирана стратегия за продължаване на основата – бе приет Законът за изменение на Конституцията. Следващите стъпки, според мен са по-важни - Законът за съдебната власт е такава стъпка. Още повече, че в преходните разпоредби в промените за Конституцията сме приели в тримесечен срок да станат факт промените в Закона за съдебната власт, което е изключително кратък срок”, подчерта Цачева

От думите на й стана ясно, че Патриотичният фронт нямат заявки за заемане на министерски постове. "Разговори за нови елементи в коалиционно споразумение се водят между ГЕРБ и РБ. От ПФ подкрепят това правителство. Те категорично отказаха участие в изпълнителната власт още преди година и 3 месеца и не съм чула към сегашния момент да имат заявки за министерски кресла", каза Цачева

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини