Съдът потвърди избора на общинския съвет в София

Административният съд в София потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избора на общински съветници в столицата, съобщи пресцентърът на съда.

Делото бе образувано по жалби на 21 кандидати за общински съветници от различни политически сили, заедно с жалби на местна коалиция БСП "Лява България", НДСВ, ПП "Напред България" и партия "Зелените". В жалбите се твърди, че са допуснати грешки при преброяването на бюлетините, отразяването на резултатите от гласуването, разпределяне на преференциите на жалбоподателите, кандидати за общински съвет и други нарушения.

Съдът е прегледал всички 1557 протокола от секционните избирателни комисии и е установил, че липсва несъответствие между отчетените от общинската избирателна комисия (ОИК) изборни резултати на жалбоподателите и предварително установените от съда.

Според съда недоказани са останали твърденията за вписване на избиратели в повече от един избирателен списък и за ограничаване на избирателното право на избиратели поради непредоставяне на всички необходими за гласуването бюлетини.

Съдът намери и за недоказани твърденията, че са допуснати нарушения при осъществяване на машинно гласуване. Възражението, че ОИК не е изпълнила задължението си да разгледа и да се произнесе по постъпилите жалби в изборния ден, съдът е сметнал за неоснователно. А твърдението на жалбоподателите, че ОИК не е поддържала постоянно работеща интернет страница преди, по време и след изборния ден са от една страна недоказани, от друга не могат да обосноват незаконосъобразност на решението на ОИК.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини