90 дни отстъпка за данъците в София

За втора година столичани ще имат един месец повече, за да платят данъците за жилищата и автомобилите си с 5% отстъпка. Кампанията за събиране на налозите догодина ще започне на 1 февруари, а не - на 1 март, каквато е традицията. Това стана ясно по време на общинския семинар за бюджета за 2016 г., който се провежда в Банско.

Отстъпката ще важи за плащане до 30 април и при условие, че собствениците платят дължимите суми наведнъж. Иначе задължението може да се погаси на 4 равни вноски.

Отстъпката не важи за такса смет.

За поредна година размерът на налозите остава непроменен. Данък сгради остава 1.875 промила от данъчната оценка на имотите, като се намалява наполовина за първо жилище. Такса смет се запазва 1.6 промила от данъчната оценка на имота за граждани и 10 промила за фирми. Планираните приходи от налога за имоти са 99,8 млн. лв., а от такса смет - 187 млн. лв.

Столичната община ще започне преговори с Агенцията по вписванията за свързване на системите на местната управа и имотния регистър, за да се затегне режимът за деклариране при покупка на недвижима собственост, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Целта е общината да се опита да събере данък сгради и такса смет от неизрядните собственици за 5 години назад.

По закон покупката на имот се декларира в районната община до 2 месеца след издаването на нотариалния акт. Глобата за закъснение е между 10 и 50 лева за физически лица и от 500 до 3000 лева за юридически лица.

Софиянци ще могат да ползват 5 процента отстъпка, ако си платят данъците за жилища и автомобили до 30 април.

София харчи 1,190 млрд. лв. Бюджетът свит заради липсата на европари, образование и екология са приоритети

За първа година разходната част на бюджета на София не расте, а намалява - от 1,459 млрд. лв. през т.г. на 1,190 за 2016 г. Причината - въпреки че има проектна готовност, общината не може да кандидатства за еврофинансиране, тъй като новите програми не са отворени.

Кметът Йорданка Фандъкова определи като най-важен проект стартът на строежа на третия лъч на метрото, за който догодина ще бъдат дадени 200 млн. лв.

Санкция за фирмите, общината глобява заради лош асфалт

Столичната община планира да ремонтира около 100 улици в кварталите през следващата година. До пролетта районните кметове трябва да са готови с 4-годишни програми за реконструкция на шосета.

За текущи ремонти през 2016 г. общината планира да даде 34,6 млн. лв., което е с близо 10 млн. повече от т.г.

В същото време на "Московска" 33 имат намерение да спрат плащанията на фирмите изпълнители, ако не поправят лошия асфалт. От юли до сега всяко дружество е санкционирано с 15 % от месечните възнаграждения, което е между 10 и 20 хил. лв.

Догодина ще се строи велотунел върху тунела за автомобили на входа на квартал "Люлин", съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Предстои и затваряне на част от лентите на моста „Чавдар“ за ремонт. В момента от него падат отломки, но няма опасност от срутване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини