Захариева кани Христо Иванов за експерт

Правят съвет за съдебната реформа към МП

Ще обединяват проекти за нов Закон за съдебната власт

Новият правосъден министър Екатерина Захариева покани подалия оставка от поста Христо Иванов в бъдещия съвет за съдебна реформа към министерството. Това стана ясно на церемонията по предаване на държавния печат и властта. Самият той обеща да помага с каквото може. От Брюксел премиерът Бойко Борисов пожела на двамата заедно да продължат съдебната реформа.

Захариева бе избрана със 126 гласа “за” от ГЕРБ, АБВ, части от ПФ, РБ и БДЦ. “Против” бяха 66 депутати, предимно от БСП и ДПС, а 17 се въздържаха. РБ очаквано се раздели в гласуването - 13 подкрепиха, 6 се въздържаха, а ген. Атанас Атанасов бе против.

Близо 2 часа продължиха дебатите по избора, а основната тема освен окастрянето на конституционните промени бе възможността за предсрочни избори. Радан Кънев (ДСБ) заяви, че изборът на бивш служебен министър на поста е анонс за извънреден вот. За избори говори и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Захариева обяви, че ще продължи реформата в съдебната система с промени в Закона за съдебната власт, които щели да обединят идеите на Христо Иванов, ГЕРБ и АБВ по темата. Тя е “за” явно гласуване във ВСС. В подкрепа на такава промяна неотдавна се обяви и главният прокурор Сотир Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини