На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

Полицията: Не пишете във фейсбук къде отивате за празниците

Задават се поредица от почивни дни по Коледа и Нова година. Хората, които ще оставят домовете си и ще пътуват за страната и чужбина, както и бързащите да напазаруват коледни подаръци за близките си, трябва да знаят, че крадци, апаши и джебчии тъкмо това чакат.

От МВР напомнят, че най-често плячка по празниците стават оставени в жилищата пари, накити от благороден метал и компактна техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Затова униформените съветват при напускане на дома да не оставят там парите и ценните вещи. Освен това, колкото по-дискретно се изнесем, толкова по-добре. Най-важното е, не съобщавайте във Фейсбук, че ще пътувате, защото ставате потенциална жертва на крадци. И те следят социалните мрежи.

Децата също трябва да бъдат предупредени да си мълчат за предстоящото пътуване да не споделят за него, защото разговорът им може да бъде подочут, а те – проследени.

Полицаите препоръчват за отсъствието ви от дома да знаят само много близки и доверени хора. Би било добре, ако те минават по веднъж на ден през жилището. Така, от една страна, ако има кражба, ще бъде съобщено навреме, а от друга – ако има поставен знак на вратата, крадците ще помислят, че има хора в жилището.

Ако жилището ще е празно само за една нощ, оставете осветлението включено. При отсъствие за няколко дни трябва грижливо да затворите всички врати и прозорци. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и ако забележат съмнителни лица по стълбите на сградата, да се обадят в полицията.

За да се опазим от крадци, никога не трябва да оставяме ключовете от жилището на леснодостъпни места, например под черджето на вратата.

Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи.

Другата потенциална опасност, която дебне хората, са джебчийките в моловете и големите магазини. Те използват струпването на много хора и незабелязано обират жертвите.

Съветите на униформените е да се пазим от джебчийките и да не оставяме без надзор вещите си.

Носенето на големи суми е абсолютно забранено, но все пак при необходимост нека парите да са разделени на няколко места.

Ако попаднете в навалица, чантите трябва да притискате плътно до тялото отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Не оставяйте портмонето си в джоба на дреха, която закачате на закачалка или мятате на облегалка на стол, съветват полицаите. В никакъв случай не дръжте на едно място пари, документи и джиесеми.

До дебитната карта не слагайте листче с пинкода. Тези, които трудно запомнят числа, нека да си записват кода така, че да не се разбере, ако попадне у хора с лоши намерения. Например, като част от телефонен номер на несъществуващ познат. Плащайте с карти и не носете голяма сума пари в брой.

Лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи, оставени на видно място в автомобили, нерядко са „обект на желание” за практикуващите особен род професии, напомнят още от полицията.

Паркирайте колата си на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

Не оставяйте в автомобила си на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети, съветват още криминалистите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.