Спипаха петима наши, ловували незаконно в Гърция

Петима авджии от ловната дружинка в сатовчанското село Туховища са били заловени след незаконен лов в Гърция. Екшънът с ареста на ловците е станал в събота към 10,30 ч при съвместна акция на служители от Гранична полиция-Гоце Делчев, на горското и на Държавното ловно стопанство “Дикчан”.

“Отдавна имахме сигнали, че група от селото навлиза в южната ни съседка и ловува там. Сигналите дойдоха от ловните сдружения в Гърция. В събота засякохме нашите авджии поне на километър след граничната бразда. Гръцките власти също ги видяха, а българите извадиха късмет, че не ги заловиха те - веднага щяха да ги осъдят и вкарат в затвора.” Това разказа директорът на ДЛС “Дикчан” Пламен Поюков, който е участвал в акцията.

Нарушителите са хванати, докато бягат от гръцките полицаи към границата и след като стигнали на наша територия в местността Габъра над село Годешево. „Не установихме да са убили дивеч”, обясни Поюков. Оръжието на нарушителите е иззето, те са писали обяснения в полицията в Гоце Делчев, задържани са за 24 часа. Граничните полицаи припомниха, че преди години при незаконен лов в южната ни съседка е имало прострелян наш авджия от негов колега.

Поюков уточни, че акцията е била планирана преди месеци. Той недоумява защо ловците прескачат браздата: “Те могат да бъдат убити от гръцките власти, да бъдат подведени под отговорност по техните закони дори и за тероризъм.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини