Регистрираха случай на свински грип в България

Регистриран е първи случай на свински грип за тази година, съобщи БНТ. 

Няма повод за притеснение. Свинският грип вече не е толкова опасен, увери директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) д-р Тодор Кантарджиев.

Пред Нова телевизия специалистът прогнозира, че грипната епидемия ще дойде след края на януари. Той добави, че вече има доказан пандемичен грип. Имало повишена заболеваемост в областите Враца и Хасково.

„В Европа в момента няма пандемична обстановка, забавиха се нещата . Ако европейският грип започне през януари, ще ни държи до април. Ако обаче се развие пандемичният грип, той бързо ще изчезне”, каза още експертът.

Кантарджиев посочи, че най-много трябва да се пазят бременните, възрастните с хронични заболявания и децата. И посъветва да използваме кърпички и да се откажем от вредния навик да си пипаме лицето.

Специалистът припомни, че е много важно при появата на първите симптоми за грип, да се обърнем към лекар. "Аз подкрепям народната медицина, но когато става въпрос за грип, трябва да се подходи по друг начин", обясни Кантарджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини