73% от българите подкрепят закон за равенство на половете

И мъже, и жени категорични, че майките по-трудно намират работа

73% от българите се отнасят благосклонно към идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете. Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл” от поредицата, посветена на списание „Жената днес”. То е проведено сред 1002 души и е представително за пълнолетното население на страната.

14% от хората в България твърдят, че са ставали свидетели на дискриминация по полов признак в последната една година. А 12% декларират, че лично са били подлагани на дискриминация. И в двата случая жените са много по-висок дял от мъжете.

В изследването е засегнат и въпросът с дискриминацията на работното място. Около 1/10 от запитаните виждат дискриминация на работното си място. На въпроса за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа: 50% казват “еднакво е за двата пола”, 39% казват “за мъжа”, а само 8% - за жената. Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. Дамите отговарят с по-голяма тревога - 48% от тях смятат, че на мъжете им е по-лесно да вземат повече пари, а при самите мъже този дял е само 30%.

И мъже, и жени са единодушни пред провокативния въпрос: мъж или жена е първата им асоциация, когато става дума за корупция. По две трети и в двата пола казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж. По една четвърт отговарят “и двете”.

И мъжете, и жените обаче са на едно мнение, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини