На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Мислят правила за “трудови роби” в посолства

Външното и социалното министерство са на път да измислят и напишат правила за българските граждани, които работят за чужди посолства и консулства у нас. Според синдикалисти от КТ “Подкрепа” техният брой гони 1000 души. Голяма част от тези хора работят без трудови договори и без каквато и да е социална защита за посолства или консулства у нас, а други подписват договори според законите на страните, в чиито мисии работят. Това обаче ги лишава от осигурителни права в България.

Проблемът се поставя от години и въпреки правените при почти всяко правителство работни групи все още няма решение. Владимир Миланов, началник на политическия кабинет на дипломат №1 Даниел Митов, каза пред “Труд”, че проблемът пак се обсъжда и ще се разчита на екипа на социалния министър Ивайло Калфин да прецени какви нормативни актове могат да бъдат написани или променени. Проблемите са констатирани и от проверка на Главна инспекция на труда (ГИТ) преди около година. В един от случаите, по които ГИТ е работила, трудов договор на български служител в чуждо посолство е прекратен на основание на норма от чужд закон. Посланикът, който се явява работодател, е отказал да подпише документ, в който не е посочено законодателството на неговата държава. Така прекратяването на договора не може да бъде регистрирано в НАП и в трудовата книжка на вече бившия служител. Така потърпевшият може да загуби обезщетението си за безработица, след като се регистрира в бюрото по труда.

Проблемът е по-сложен, защото дипломатическите представителства са неприкосновени. Българските институции могат да извършат проверка само след уговорка с ръководителя на мисията и не могат да налагат санкции.

МВнР пише ноти, не получава отговори

Няколко ноти е написало МВнР, а в една от тях е поискана информация за броя и имената на българите, работещи в мисиите у нас. Някои посолства не са отговорили, а други са отказали. В нота от 24 юни на ръководителите на мисиите се напомнят конвенциите на ООН за дипломатическата дейност и че всички служители трябва да имат договори и минимума от права по Кодекса на труда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.