Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция

Свален от власт олигарх избяга (обзор) Развръзката станала с намесата на US посланика

Моторист и спътницата му са в болница след катастрофа на столичния бул. „България“

Две туристки загинаха при инциденти в Швейцария и Франция заради лошото време

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба Вместо да спечели, хазната може да загуби милиони заради банкрут, свиване и изнасяне на бизнеса

Израел кръсти селище на Тръмп

Македония не признава Гоце Делчев за българин Учебниците им по история нямало да се променят

Над 40% от депутатите са подсъдими

Харадинай: Нека никой да не търси повече мир и стабилност на Балканите за сметка на свободата на Косово

Корнелия Нинова си оттегли оставката (обзор) Изборът на председател ще е след местния вот

350 мигранти си отиват доброволно

350 мигранти ще могат да се завърнат по родните си страни до средата на 2017 г., а условието е самите те да желаят това, съобщи пред “Труд” Радослав Стаменков, ръководител на мисията за България на Международната организация по миграция. Средствата са по европейски проект, дофинансиран от МВР.

От дирекция “Миграция” на полицията вече обявиха обществена поръчка за купуване на самолетни билети за 30 държави, сред които Ирак, Русия, Алжир, Иран, Кот д‘Ивоар, Камерун, Доминикана и Того. Стаменков уточни, че не се връщат хора в Сирия, където има опасност за живота им. Самолетните билети ще получат такива, които нямат право да пребивават у нас. Сред желаещите да се върнат в родината си имало и хора със статут на бежанци или в процедура на получаване на такъв. Те също могат да участват в програмата. През лятото желание са изявили към 400 души, но повечето от тях са успели да напуснат България междувременно.

През тази година от България вече са си заминали 85 емигранти, а през миналата година – почти 300.

70 бежанци с по 1000 евро помощи

Помощи за реинтеграция от 1000 евро ще получат около 70 доброволно връщащи се в родните си страни емигранти и бежанци. Финансирането е по европейски проект на Международната организация по миграция (МОМ). Ръководителят на мисията на МОМ за България Радослав Стаменков обясни, че парите няма да бъдат давани на ръка, а като помощ за здравно осигуряване, училище, професионална квалификация или старт на дребен бизнес.

МОМ проверява мотивацията на желаещите за завръщане. Освен това чрез мисиите си в другите държави по света помага при пътуване и транзит през различните държави. Служители на международната организация ще помагат и на място. Предимство за получаване на парите за реинтеграция имат възрастни, болни, майки с деца и мигранти от други уязвими групи.

В България МОМ помага главно с юридически консултации на търсещи убежище, както и на българи имигранти, закъсали зад граница.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.