Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Манолова: Искам отмяна на текстове в Закона за акцизите

„Смятам да направя промени в специалните закони, които да забранят на дружествата, извършващи обществени услуги, да ползват услугите на колекторски фирми”, заяви пред „Нова телевизия“ омбудсманът Мая Манолова.

И представи няколко примера със „Софийска вода”, „Топлофикация”, електроразпределителни дружества, мобилните оператори, различни пощенски услуги, които „се регулират по специални закони, но така или иначе част от тях са монополисти на пазара”.

„Проблемът е, когато един дълг излезе от доставчик на обществени услуги и отиде при колектор, той нараства в пъти и то заради лошите практики, които осъществяват колекторските фирми. Те си начисляват основно юристконсултски и адвокатски възнаграждения, които са в размер на по няколкостотин лева в зависимост от основното задължение. Напоследък забелязвам следната практика – поникнали са като гъби арбитражни съдилища, които в практиката си обикновено защитават кредитора. А когато то мине през арбитражен съд без надлежно уведомление на длъжника, човекът на практика не може да направи възражение за това, че е платил, или че сумата не е правилно изчислена, или че е изтекла погасителната давност. И в крайна сметка той е осъден, без да може да се защити. Това е на ръба на закона”, категорична е омбудсманът Мая Манолова. 

„Истинският пробелм е тоталното неуважение, пренебрегване и нагло отношение от страна на монополните дружества”, добави омбудсманът и попита:

„Какво означава един контрагент, който ти дължи 5 лева от 2006 г., ти да го дадеш на събирач на дългове?”

Тя се зарече да следи изкъсо процеса по подаване на заявления за обезщетения от столичани, които останаха без ток над 30 часа заради авария на ЧЕЗ.

„Вчера внесох жалба в Конституционния съд, с която искам да бъдат отменени текстовете в Закона за акцизите и данъчните складове, които поставят в по-неблагоприятен режим собствениците на малки обекти за дестилация от големите винпроми. И това е за нарушаването на правата на малките, третирането им по различен, неблагоприятен начин в сравнение с големите”, заяви тя и попита с какво е по-различна работата на малките казанджийници от тази на големите винпроми. Ще ги атакувам заради това, че е нарушен принципа Конституцията за създаване на еднакви правни условия на производители, които извършват еднаква или сходна дейност. По нищо не се различава дейността на малките от големите производители и не трябва малките да бъдат санкционирани без ясни мотиви”, категорична бе Мая Манолова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.