Министър сравни Варна с Истанбул в онкологията

Варна вече може да се сравни с Истанбул в онкологичния сектор. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при откриването на обновеното отделение за лъчелечение във варненската онкоболница. С 2,6 млн. лв. от ОП "Регионално развитие" и 1,3 млн. лв. от общинския бюджет там бе закупен мултимодален линеен ускорител, който замени 40-годишната апаратура за лъчетерапия.

С личните усилия на Павлова и на кмета Иван Портних проектът бе спасен буквално в последния момент, след като преди 3 г. отпадна от листата за еврофинансиране, припомни шефът на болницата проф. Георги Кобаков. За Варна ускорителят е четвърти, след като в УМБАЛ "Св. Марина" по ОП "Регионално развитие" бяха доставени три, един от които е за радиохирургия. "Тези инвестиции са сериозна подкрепа за заетостта и икономическото развитие на региона. Пациенти от цяла България вече ще се лекуват тук, вместо да пътуват за скъпа терапия в Истанбул, а потенциалът на доставената апаратура прави Варна и дестинация за медицински туризъм", каза Павлова.

Тя отчете, че за приключващия програмен период за постигането на пълния цикъл - превенция, диагностика и модерно лечение, в онкоцентровете в 21 общински и 16 държавни болници са били инвестирани 300 млн. лв. Следващата мащабна програма в здравеопазването, която ще се финансира с поне 180 млн. лв. от новата европрограма "Региони в растеж", е за спешната помощ, уточни Павлова. Според нея предстои линейките у нас да се вържат с безплатния софтуер за онлайн следене на трафика LIMA.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини