На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Министър сравни Варна с Истанбул в онкологията

Варна вече може да се сравни с Истанбул в онкологичния сектор. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при откриването на обновеното отделение за лъчелечение във варненската онкоболница. С 2,6 млн. лв. от ОП „Регионално развитие“ и 1,3 млн. лв. от общинския бюджет там бе закупен мултимодален линеен ускорител, който замени 40-годишната апаратура за лъчетерапия.

С личните усилия на Павлова и на кмета Иван Портних проектът бе спасен буквално в последния момент, след като преди 3 г. отпадна от листата за еврофинансиране, припомни шефът на болницата проф. Георги Кобаков. За Варна ускорителят е четвърти, след като в УМБАЛ „Св. Марина“ по ОП „Регионално развитие“ бяха доставени три, един от които е за радиохирургия. „Тези инвестиции са сериозна подкрепа за заетостта и икономическото развитие на региона. Пациенти от цяла България вече ще се лекуват тук, вместо да пътуват за скъпа терапия в Истанбул, а потенциалът на доставената апаратура прави Варна и дестинация за медицински туризъм“, каза Павлова.

Тя отчете, че за приключващия програмен период за постигането на пълния цикъл – превенция, диагностика и модерно лечение, в онкоцентровете в 21 общински и 16 държавни болници са били инвестирани 300 млн. лв. Следващата мащабна програма в здравеопазването, която ще се финансира с поне 180 млн. лв. от новата европрограма „Региони в растеж“, е за спешната помощ, уточни Павлова. Според нея предстои линейките у нас да се вържат с безплатния софтуер за онлайн следене на трафика LIMA.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.