Строежът на метрото блокира центъра на София от март

Строежът на третия лъч на метро ще затрудни движението в центъра на София от март. Става въпрос за седемкилометровата отсечка от Малък градски театър „Зад канала“ до квартал „Красно село“, по която ще има 7 метростанции. Очаква се изграждането на трасето да струва около 370 млн. лева, като само през следващата година ще бъдат отделени около 200 млн.

„Ще се опитаме да въведем минимални ограничения в движението, но със сигурност ще има затруднения. Ще трябва да призовем хората, ако не е необходимо, да не минават през централната част на града в следващата година-година и половина“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. От думите и стана ясно, че най-затруднено ще бъде движението по бул. „Патриарх Евтимий“, където ще има две метростанции – на едноименния площад, известен като Попа, и на НДК. Метростанцията на „Орлов мост“ ще се прави предимно подземно, за да не се налагат големи ограничения в движението.

Отсечката от бул. „Янко Сакъзов“ до ул. „Житница“ в квартал „Красно село“ ще се строи на четири етапа от четири консорциума – „Метро-3-2014“ ДЗЗД, ДЗЗД „Метро Билд Център“, „Метро строителство“ и „Гражданско дружество ДВУ“. В тях влизат "Трейс груп холд", "Джи Пи груп" и "Балканстрой", които вече са работили по някои отсечки от метрото. Планира се да се строи по милански способ, като в момента се чака доставката на тунелопробиваща машина.

Строежът на двете разширения на третия лъч – до квартал „Левски“ и до „Овча Купел“, най-вероятно ще започне през 2017 г. Целият проект, който включва 12 километра и 12 метростанции, ще струва 434 млн. евро без ДДС. Най-голямата част от финансирането ще дойде по оперативна програма „Транспорт“. В цената е включена и доставката на 20 метровлака, както и изграждането на депо. Планира се всичко да бъде готово в средата на 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини