С гривни ще следят и лицата под домашен арест

Владислав Горанов за хакерската атака: Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус

Спецсъдът оправда кмета на Батак

Кога имаме право на обезщетения за безработица

Сграда се срути в Мумбай, четирима души са загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пуснаха нов самолет с 6 маршрута от и за Варна

Регистриран е първи случай на морбили в Старозагорско

Експертен център по муковисцидоза заработи в УМБАЛ „Св. Марина“ 40 лекари от различни специалности ще консултират пациенти с рядкото заболяване

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Окръжният съд в Търново е изпълнил препоръките по одитния ангажимент за даване на увереност

Руски туристки намериха писмо в бутилка

Никол Шерцингер – изкусителна сирена в бяло

Пиян катастрофира с АТВ до плаж

Морска изложба привлича десетки посетители

Румен Петков: Изтичащият мандат е най-голямата катастрофа за левицата от Освобождението

Все по-малко агенти на ДС в институциите

Има тенденция хората с досиета от Държавна сигурност в институциите да намаляват за сметка на кадри, които не подлежат на проверка заради възрастта си. Това става ясно от доклада на комисията по досиетата за последното шестмесечие.

Комисията е проверила 18 630 лица за принадлежност към тоталитарните служби, като над 10 217 от тях са били кандидати за местните избори. Заради обема си проверките не приключиха преди самия вот. Преди седмица излезе решението за община Варна и се оказа, че нито един кандидат за съветник с досие не е влязъл в местния парламент.

За 6 месеца са обявени имената на 598 агенти и служители на ДС, заемащи публични длъжности от общо 703 с досие. Необявените имена са най-вече на починали граждани заради ограничение в закона.

От комисията по досиетата отново алармират, че има институции, които отказват да предадат списъци със свои служители, които подлежат на проверка за досие. „Военна информация“ от години не подава данни за кадрите си на публични длъжности. Такъв проблем има и с Българската православна църква.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.