Все по-малко агенти на ДС в институциите

Има тенденция хората с досиета от Държавна сигурност в институциите да намаляват за сметка на кадри, които не подлежат на проверка заради възрастта си. Това става ясно от доклада на комисията по досиетата за последното шестмесечие.

Комисията е проверила 18 630 лица за принадлежност към тоталитарните служби, като над 10 217 от тях са били кандидати за местните избори. Заради обема си проверките не приключиха преди самия вот. Преди седмица излезе решението за община Варна и се оказа, че нито един кандидат за съветник с досие не е влязъл в местния парламент.

За 6 месеца са обявени имената на 598 агенти и служители на ДС, заемащи публични длъжности от общо 703 с досие. Необявените имена са най-вече на починали граждани заради ограничение в закона.

От комисията по досиетата отново алармират, че има институции, които отказват да предадат списъци със свои служители, които подлежат на проверка за досие. „Военна информация“ от години не подава данни за кадрите си на публични длъжности. Такъв проблем има и с Българската православна църква.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини