Манолова: Не приемем криминалният случай в Якоруда да бъде употребен за лобистки интереси

Призовавам за нулева толерантност на държавата към нелегалните производители на спиртни напитки.

Това се посочва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова по повод случая в Якоруда, при който пет души загинаха заради отровен алкохол.

„Недопустимо е да се произвежда и продава алкохол в нерегламентирани спиртоварни за ракия, защото това, както видяхме, за съжаление, води до смърт. Сега МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата докрай. Не приемам този криминален случай, отнел човешки животи, да бъде употребяван за лобистки интереси”, посочва Мая Манолова.

„Абсолютно недопустимо е да се прави какъвто и да е паралел между случаите в Якоруда и специализираните малки обекти за дестилиране, които аз защитих.

Те подлежат на двойна регистрация - в НАП и Агенция „Митници“, и се контролират от държавата, за разлика от нелегалните спиртоварни, които не подлежат на никакъв контрол.

Категоричната ми позиция на омбудсман е, че без значение дали става дума за голям производител, или за малки обекти за дестилиране, трябва да им бъде оказван 100% контрол.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които атакувах пред Конституционния съд не подобряват този контрол, ще предизвикат масови фалити на производителите на ракия за собствена употреба и ще поощрят нелегалното производство на опасен алкохол”, посочва още омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини