Антоний Гълъбов: Доган не се връща в политиката, той продължава да е част от нея

"Едва ли има нужда да се питаме дали Ахмед Доган ще се връща в политиката, той продължава да е част от нея", заяви политологът проф. Антоний Гълъбов за "Фокус".

Политологът заяви, че когато Ахмед Доган е бил обявен за почетен председател на ДПС много често се е коментирало, че в страната няма партиен устав, според който той да запази функциите си в партията. „Става дума за фигура, която беше мобилизирана в конкретни обстоятелства, но никога не е излизала окончателно от политическия процес. Едва ли има нужда да се питаме дали Ахмед Доган ще се връща в политиката, той в известен смисъл продължава да е част от нея”, подчерта проф. Гълъбов.

По думите му, има още един или двама депутати, които се чудят дали да не се отцепят заедно с Лютви Местан. „Същественият въпрос е, че те в това Народно събрание ще останат независими депутати. Това няма пряко отражение върху общата картина”, заяви той.

Според него отцепването на хора от ДПС най-вероятно е процес на адаптираме към реалности, които са били подценявани в разстояние на времето. „Очевидно е, че става дума за процес, който се е развивал през изминалите месеци. Това, което се случва в момента не е нещо спонтанно и случайно”, каза Гълъбов като се аргументира с това, че хронологично руският самолет е бил свален от турската страна на 24 ноември, а речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е била произнесена на 17 декември.

„Ако ставаше дума за бурно и спонтанно решение тези три седмици са твърде дълъг период от време”, посочи Гълъбов. Според него е очевидно, че не става дума само за това, което се вижда на повърхността. „ДПС е политическа формация, която винаги е предпочитала да има втори план и собствени вътрешни взаимоотношения. В тази ситуация е добре да се изчака и да се види, какъв ще бъде крайният резултат на тези процеси”, допълни проф. Антоний Гълъбов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини