Втори човек на Плевнелиев става посланик

Шефът на протокола на президента Росен Плевнелиев - Иван Кондов, е най-вероятният нов посланик в Испания, научи „Труд“. Мандатът на сегашния ни представител в Мадрид - Костадин Коджабашев, изтича в началото на следващата година. Предстоящата ротация на посланиците ще е една от най-големите в последните десетилетия. През следващата година изтичат 4-годишните мандати на близо 30 посланици. Смяната на шефовете на посолства ще обхване почти една трета от всичките ни дипломатически представителства.

Причината за мащабите на рокадата е, че в края на 2011 г., когато Комисията по досиетата обяви имената на ченгетата във Външно, се оказа че 55 от тях са на мандат в чужбина. Тогавашното правителство на ГЕРБ и външният министър Николай Младенов отзоваха повечето бивши агенти и решиха, че България няма да бъде представлявана пред света от хора с минало в Държавна сигурност.

Иван Кондов е завършил „Международни отношения“ в УНСС. През 1995 г. започва работа в МВнР. Има опит в мисиите ни в Лондон и в НАТО в Брюксел. В периода 2007-2009 г. е бил шеф на дирекция „Държавен протокол“ в МВнР. Специализирал е дипломатически отношения в Испанската дипломатическа академия в Мадрид. Владее английски, италиански, френски и испански и ползва португалски и руски език.

Друг служител на Росен Плевнелиев, секретарят му по външната политика - Тихомир Стойчев, е най-вероятният нов посланик на България в САЩ. Той вече е бил временно изпълняващ длъжността във Вашингтон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини