На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Първан Симеонов: През 2015-а навсякъде беше бурно, а в България беше затишие

„През 2015-та България беше в окото на бурята. Навсякъде наоколо беше бурно, а в България беше затишие“. По този начин политологът Първан Симеонов и изпълнителен директор на „Галъп“ обобщи пред БНР отиващата си година.

Според него събитията в края на годината подсказват, че предстоят тревожни възможни развития.

„Самата идея, че е възможно трайно да свикнем с мисълта, че в България ще има политическа сила, която е видимо предана на друга държава. Самата тази идея е неприятна, леко стряскаща и е нещо, което не сме виждали до този момент в пълнота. Надявам се това да не се случва“, коментира Симеонов.

„Фактът, че най-любопитното от 2015-та година се случи в нейния край означава, че през останалата част от годината нещата са били зациклили“, допълни още той.

По думите му сюжета за стабилността е изместил сюжета за реформите.

„Действително, българите като че ли възприемаха случващото се през 2015 година като малко по-спокойно в сравнение със следващите години. Но тази стабилност както е някакъв късмет за България, така може да се окаже и проклятие, защото тази стабилност ни кара да седим без да мърдаме, без да правим реформи, без да намаляваме излишното харчене, без да намаляваме голямото крадене, без да променяме модела „Кой“. А това означава още една изгубена година“, заяви Симеонов.

Позитивният ефект на спокойствието в страната е, че най-лошото ни се разминава, коментира още политологът.

„Разминава ни се, защото може би имаме сериозен късмет и може би защото се опитваме да лавираме между различните геополитически интереси, които се кръстосват тук“, посочи той.

Първан Симеонов е на мнение, че проблемът в ДПС има своите геополитически предпоставки.

„Макар конкретните поводи за случилото се да си мисля, че са съвсем материални, свързани с доста по-прагматични и текущи неща, без съмнение новите геополитечски реалности оказват влияние. И порасналата външнополитическа амбиция на Русия, която има своите интереси на българска територия и новата, от няколко години, външнополитическа доктрина на Турция, която се основова на предпоставките от османското минало. Ако тези две неща си дават среща тук за нас е опасно.

Според Първан Симеонов повечето българи не желаят предсрочни избори през следващата година. По думите му такива биха били предизвикани при определени обстоятелства от премиера или в резултат на външен натиск, в това число и граждански.

„Логиката не говори за предсрочни избори. Но, особено края на 2015 година ясно показа, че са възможни бурни задкулисни развития, свързани с политически, икономически и всякакви други зависимости, които в един момент могат да доведат до такава ситуация“, коментира политологът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.