Газът няма да поскъпва заради кризата с "Овергаз"

Имам уверение, че цената на природния газ няма да се увеличава за България, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Георги Гегов по време на пресконференция, предаде „Фокус”.

„Въпреки клаузата на договора, който има „Булгаргаз“ с „Газпромекспорт“ за увеличаване на цената с 10%, при увеличаване на доставките, имам уверение, че това няма да се случи, тъй като това увеличаване не е по вина на обществения доставчик“, обясни той, като допълни, че от 4 януари заявката за страната ни ще премине границата, след която трябва да заплаща с 10% по-висока цена.

Георги Гегов обясни, че „Овергаз“ нямат собствени количества газ нагнетен в Чирен, тъй като не участваха в откритата процедура за разпределение на капацитети за съхранение в газохранилището.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен подчерта, че „Булгаргаз“ не замества, а доставя на „Овергаз мрежи“ и тя трябва да си заплащат количествата. „Булгаргаз“ увеличи заявките си към „Газпромекспорт“, тоест количествата, които досега вървяха по два договора – на „Овергаз“ и „Булгаргаз“, вече са заявени само по договора на „Булгаргаз“. Така че за колко време „Овергаз“ ще си оправи нещата зависи, но той просто трябва да започне да си плаща доставения газ на „Булгаргаз“.

Направихме компромиси. Вчера нямаше как да се правят банкови гаранции и т.н., но това го направихме единствено в името на крайните клиенти. Иначе „Булгаргаз“ има стриктно условие към своите контрагенти да осигуряват или авансово плащане, или банкови гаранции. Надявам се с колегите от „Овергаз и на 4-и, в понеделник да изчистим всички тези формалности. Надявам се също така, някой да не започне да казва: някой се опитва да ни мачка, да ни бута в посока, различна от икономическата логика“, коментира Коен.

Той уточни, че количествата, доставяни от обществения доставчик за частната „Овергаз“ са милион и половина кубически метра на денонощие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика