Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Газът няма да поскъпва заради кризата с „Овергаз“

Имам уверение, че цената на природния газ няма да се увеличава за България, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Георги Гегов по време на пресконференция, предаде „Фокус”.

„Въпреки клаузата на договора, който има „Булгаргаз“ с „Газпромекспорт“ за увеличаване на цената с 10%, при увеличаване на доставките, имам уверение, че това няма да се случи, тъй като това увеличаване не е по вина на обществения доставчик“, обясни той, като допълни, че от 4 януари заявката за страната ни ще премине границата, след която трябва да заплаща с 10% по-висока цена.

Георги Гегов обясни, че „Овергаз“ нямат собствени количества газ нагнетен в Чирен, тъй като не участваха в откритата процедура за разпределение на капацитети за съхранение в газохранилището.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен подчерта, че „Булгаргаз“ не замества, а доставя на „Овергаз мрежи“ и тя трябва да си заплащат количествата. „Булгаргаз“ увеличи заявките си към „Газпромекспорт“, тоест количествата, които досега вървяха по два договора – на „Овергаз“ и „Булгаргаз“, вече са заявени само по договора на „Булгаргаз“. Така че за колко време „Овергаз“ ще си оправи нещата зависи, но той просто трябва да започне да си плаща доставения газ на „Булгаргаз“.

Направихме компромиси. Вчера нямаше как да се правят банкови гаранции и т.н., но това го направихме единствено в името на крайните клиенти. Иначе „Булгаргаз“ има стриктно условие към своите контрагенти да осигуряват или авансово плащане, или банкови гаранции. Надявам се с колегите от „Овергаз и на 4-и, в понеделник да изчистим всички тези формалности. Надявам се също така, някой да не започне да казва: някой се опитва да ни мачка, да ни бута в посока, различна от икономическата логика“, коментира Коен.

Той уточни, че количествата, доставяни от обществения доставчик за частната „Овергаз“ са милион и половина кубически метра на денонощие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.