Папата анатемоса преяждането

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Не пускат Михайлов да си тръгне от БФС

Сирийската армия влезе в град Ракка

Ердоган не желае да се срещне с Помпео и Пенс в Анкара, а само с Тръмп

Лия прави клип на култова своя балада Със „Сини очи“ певицата стартира издаването на поредица от шлагерни сингли, които ще събере в албум

Д-р Мариян Иванов: Помогнете на имунната си защита през есента и зимата Билкови и хомеопатични средства държат вирусите и бактериите надалече

Новият посланик на САЩ Херо Мустафа пристигна в България

Ким Чен-ун изкачи на бял кон свещената за корейците планина Пектусан (СНИМКИ)

Добричката болница с нова апаратура за 104 000 лв.

Цацаров и Гешев са на посещение в САЩ

Дмитрий Песков: Уважаваме правото на Турция да се защитава чрез операцията в Сирия

Армията изкара 70 бойни машини на учение в Ново село

Чуждите посланици, говорещи български език, учредиха свой клуб

И работодателите ще подават данните за болнични по електронен път в НОИ

От днес работодателите могат да подават данните за болничните по електронен път, напомни BTV. За целта те трябва да са се регистрирали като потребители в електронната система на НОИ. Над 50 хиляди вече са го направили.

През миналата година информацията за болничните по електронен път започнаха да подават лекарите.

Според новите правила работодателите ще могат да подават до 2 документа за болнични по стария начин – на хартия, ако са до 10 – на електронен носител, а ако са повече от 10 – задължително по електронен път.

Ако болничният обхваща дни и от декември и от януари, то начинът му на отчитане зависи от това кога работникът го е представил на шефа си.

„Ако документът е представен до 31 декември 2015 г., без значение какъв период обхваща, то данните се предоставят по досегашния ред, в случай, че лицето си представи болничния пред осигурителя след 1 януари, то важат новите правила“, обясни Сълза Георгиева от НОИ.

С електронизацията на болничния освен ще се намали административната тежест за бизнеса и ще се съкратят и сроковете, в които НОИ изплаща парите. От 1 юли те ще се превеждат на хората до 10 дни от представяне на данните в института.

Ако работодателите са допуснали грешка при електронното попълване на данните, НОИ ще им изпрати писмо или имейл, че трябва да я поправят.

До 10 февруари работодателите трябва да представят в НОИ данните за болничните от януари. Дотогава трябва да са се регистрирали като потребители на електронната система на института, ако са събрали повече от 10 болнични.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.