И работодателите ще подават данните за болнични по електронен път в НОИ

От днес работодателите могат да подават данните за болничните по електронен път, напомни BTV. За целта те трябва да са се регистрирали като потребители в електронната система на НОИ. Над 50 хиляди вече са го направили.

През миналата година информацията за болничните по електронен път започнаха да подават лекарите.

Според новите правила работодателите ще могат да подават до 2 документа за болнични по стария начин - на хартия, ако са до 10 - на електронен носител, а ако са повече от 10 - задължително по електронен път. 

Ако болничният обхваща дни и от декември и от януари, то начинът му на отчитане зависи от това кога работникът го е представил на шефа си.

"Ако документът е представен до 31 декември 2015 г., без значение какъв период обхваща, то данните се предоставят по досегашния ред, в случай, че лицето си представи болничния пред осигурителя след 1 януари, то важат новите правила", обясни Сълза Георгиева от НОИ.

С електронизацията на болничния освен ще се намали административната тежест за бизнеса и ще се съкратят и сроковете, в които НОИ изплаща парите. От 1 юли те ще се превеждат на хората до 10 дни от представяне на данните в института.

Ако работодателите са допуснали грешка при електронното попълване на данните, НОИ ще им изпрати писмо или имейл, че трябва да я поправят.

До 10 февруари работодателите трябва да представят в НОИ данните за болничните от януари. Дотогава трябва да са се регистрирали като потребители на електронната система на института, ако са събрали повече от 10 болнични.

Коментари

Задължително поле