774 туристи разгледаха крепостта Царевец във Велико Търново на 1 януари

774 туристи разгледаха крепостта на българските царе Царевец във Велико Търново на 1 януари.

Първият посетител за новата година бе 79-годишната Стефка Дамянова, спортист ветеран от Стара Загора. Точно в 12 часа тя бе официално посрещната с подаръци и шампанско от директора на Регионален исторически музей в старата столица Иван Църов.
“Вие сте първият регистриран турист в България, посетил музеен обект за 2016 г. Желая Ви дълголетие, много емоционални моменти и пътувания“, приветства Църов пенсионерката, която заедно с рекламни материали за старата столица получи и право за безплатен достъп до музейните обекти във Велико Търново.

Дамянова е родом от Великотърновска област и затова решила на 1 януари да посети Царевец. Дълги години се е занимавала с лека атлетика и акробатика и продължава ежедневно да тича по 8 километра. Заредена с ентусиазъм преди разходката си на историческия хълм Царевец, тя пожела на всички да спортуват, защото спортът е живот, а за пенсионерите и здраве.

За четири часа в първия ден на Новата година Царевец бе разгледан от още 640 българи и 133-ма чужденци, от които 95 румънци. Най-нетърпеливите 15 души се бяха наредили на опашка пред билетната каса близо 30 минути преди отварянето на музени обект.

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ е най-посещаваният туристически обект в страната и единственият музей, който работи 365 дни в годината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони