Българи спасяват сръбския Робърт де Ниро

В мразовитата януарска сутрин на тридесетина километра от сръбския град Княжевац, под скатовете на Стара планина, един прошарен мъж реже дърва и стърготините хвърчат около него като снежинки. Сред облаците пара присвитите му очи, леко кривите устни и едрият нос поразително напомнят за американския актьор Робърт де Ниро. И тъкмо човек да попита какви ги върши холивудска звезда в дебрите на Балкана, мъжът се изправя, усмихва се и сам се представя:

„Я сум Сашо! Добро сте дошли!” И отваря вратите на имението си, изградено от камък и дърво и пълно с топлина, светлина и омайни аромати и в най-студените зимни дни. 58-годишният Савиша Прокопович - известен сред приятелите си като Сашо и наричан от мнозина "сръбския Робърт де Ниро", е собственик и управител на комплекса "Етно село Сърна". Всъщност селцето, опънало покриви под връх Бабин зуб край река Търговищки Тимок, се нарича Иново и като повечето селца в планинската част на Източна Сърбия е сковано от безработица, бедност и липса на перспективи. Красивата природа, вълшебната кухня и славянското гостоприемство, съчетани с инициативността и работарството на хора като Сашо, обаче превръщат гостуването в затънтения район в истинско приключение.

„С двете си ръце съм изградил всичко тук! Ама много трудно се работи. Хората са бедни, държавата не помага. Ако не сте вие, българите, дето идвате в комплекса ми, направо съм загинал”, споделя бизнесменът. От благодарност към групите от България Савиша Прокопович е опънал на камината насред ресторанта си българския трибагреник, а оркестърът редува сръбски фолк и рок парчета с български песни и хора.

Мнозина нашенци прескачат в събота и неделя, през отпуска или за празници до етноселото Сърна. Комплексът е на около 150 км от София и на 60 км от Пирот. Над него е един от най-новите и посещаван от много чужди туристи и скиори сръбски хотел "Стара планина", край който са пистите на връх Бабин зуб (1758 м). А недалеч се мрeжелеят и очертанията на българския връх Миджур.

В имението на Сашо обаче царят идилична тишина и спокойствие, които секват само когато гостите седнат край масите. През деня по поляните пред хотела се разхождат и ровят из тревата кокошки и козички. Едри и черни като глигани прасета грухтят в оборите, а до оградата кротко преживя магарето Дорчо - радост за децата в комплекса. Наоколо гората катери планинските склонове към небето, а под тях пъстърви се стрелкат из камънаците в Тимок. Всичко, което се сервира в ресторантите на етноселото Сърна - месо, мляко, вино и ракия, е произведено на място и е екологично, гордее се Сашо. А най-ценното му производство е дюлевата ракия. Еликсирът, наричан за кратко дуньа, отлежава в огромни бидони и се вари в голям казан близо до гората лично от собственика. Годишно Сашо Прокопович приготвя 3 тона ракия, 2,5 тона шипков мармалад, 1 т сладка и 2 тона лютеница. И нищо не залежава в складовете. Всяка сутрин, обед и вечер огромни плата с плескавици, вешалици и колбасици отрупват масите в комплекса, а наздравиците с ароматната дуньа се редуват с песни, които еднакво добре знаят и българи, и сърби, и всички обитатели на Балканите. Уникално е и плащането на сметките в комплекса - всеки дава каквото има - левове, динари, евро... А рестото понякога е под формата на шише дуньа или пълна табла с топли плескавици.

„Нищо не е случайно на тоя свят - и аз съм с български корени, навремето политиката и войните са ни разделили, а сега българите ми помагат да оцелея”, казва Сашо, докато обикаля и поздравява лично с чаша в ръка всеки гост.

Двойникът на Робърт де Ниро е роден в селцето Долна Любата край Босилеград, а после със семейството си се преселили в Лесковац. „Баба ми Младенка беше чиста българка, говореше ни на български, пееше ни песни. И все ми казваше - Сашо, дойде ли тежко време, българите ще ни помагат! Тогава не разбирах какво говори, но е била права”, клати глава бизнесменът.

Години наред Савиша се занимавал с производство на обувки, имал фабрика и верига магазини, натрупал пари. Но после дошла кризата, хората обеднели, поръчките секнали и той решил да търси друга ниша за бизнес. "Аз съм запален ловец от младини. Бях открил село Иново, прекрасната му природа и пълните с дивеч гори и купих къща, за да отсядам за лов. После реших да започна тук и туристически бизнес", разказва Сашо. Имал спестени пари, теглил и кредит, купил още къщи, земя и започнал да гради имението си. Вече има два хотела, къщи за гости и три ресторанта. В тях всички мебели са от дърво, направени лично от него. А първата си къща е превърнал в галерия на ловното дело, там сръбският "ловац" пази трофеите си - 84 чифта рога от елени, 800 глави на сръндаци, три мечи кожи и цял арсенал пушки.

Макар че обича оръжието и лова, бизнесменът ненавижда насилието и войната. „Когато стрелям по елен, гледам през оптиката и повалям само старите жиивотни - в края на силите им или осакатени. Не мога да разбера как можеш да стреляш по човек”, клати глава Сашо. И псува засукано и искрено, по сръбски, политиците, които разделиха и окървавиха бивша Югославия.

„Надявам се да влезем и ние в Европейския съюз, да паднат границите и пак да бъдем братя - сърби, босненци, хървати, българи. Само като си помагаме, можем да оцелеем в тоя объркан свят”, казва двойник на Роберт де Ниро от имението под Бабин зуб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл