Турист остана без пари след баня в село Баня

Избраха Филип Димитров за зам.-председател на Венецианската комисия

Турция облага туристите с нов хотелски данък

Президентът Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата Държавният глава се срещна с клуба на посланиците, говорещи български език

Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Синът на Марин Райков стана аташе

Синът на служебния премиер и настоящ посланик в Рим Марин Райков – Райко от края на годината вече е аташе. Той е един от 19-те издържали изпитите стажант-аташета в края на миналата година. Постът е първото стъпало в дипломатическата кариерна стълбица, а входът в системата е конкурсът за стажант-аташета. Той бе проведен през лятото на 2014 г. в края на краткото управление на Кристиан Вигенин в МВнР. Тогава конкурсът за стажанти беше обявен за 16 души, а 22 от явилите се са изкарали изпитите. Не е ясно как от 16 стажант-аташетата са се увеличили до 19.

Райко Николов ще бъде третият дипломат в семейството. Дядото, чието име носи синът на Марин Райков, е дипломат от кариерата с назначения в Париж, Вашингтон, Югославия, Женева, Италия… Райко-младши е изкарал на писмения изпит за аташе едва 4,08, а на устния има 5,79. Минимумът за първия дипломатически ранг е средна оценка от 4.00. Татко му Марин бе 2 пъти посланик в Париж, след това служебен премиер, като се самопредложи и самоназначи за посланик в Рим, където е и в момента.

Според френските медии младият шпионин от Първо главно на ДС Райко Николов-старши, под псевдоним Виноградов, е успял да вербува бъдещия френски министър на отбраната Шарл Ерню в началото на 50-те години. Ерню е донасял директно на КГБ срещу месечни хонорари, достигащи 50 000 франка.

В списъка на новите дипломати има и други деца на топ дипломати, като дъщерята на Ангел Орбецов – Вероника.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.