Старото пристанище на Бургас става морски парк

Старото пристанище на Бургас възкръсва за нов живот. Започва ремонт на пространството от първо до четвърто кейово място- там, където досега корабите разтоварваха стоки. То ще бъде превърнато в красив парк с много зеленина и паркова мебел. Така пристанището ще се отвори към града и ще посреща гости и туристи. Това съобщи специално за Труд Диян Димов, изпълнителен директор на порта в морския град.

В непосредствена близост до старото пристанище бе направена Морска гара. Там сега е любимо място за разходки и риболов на бургазлии и туристи. От Морска гара тръгват корабите за остров Света Анастасия и акостират луксозните лайнери. След направата на новия парк, пасажерите идващи в нашето пристанище от цял свят, ще попадат направо от лайнера в парка, а оттам ще се придвижват към Бургас, Несебър или Созопол, взависимост от маршрута, който са си избрали за престоя в пристанището.

Първият лайнер тази година пристига на 6- ти май- Гергьовден, съобщи Диян Димов. Това ще е "Коста Неоромантика", дълъг близо 300 метра с 2 700 пасажери на борда. Сезонът на круизите през 2016- та година се очаква да е необичайно дълъг- ще продължи до края на септември. През миналата, той започна доста по- късно- през август, но пък подобаващо.

Тогава най-големият пасажерски кораб, плаващ в Черно море - "Изумрудената принцеса", акостира в Бургас. Под екзотичния флаг на Бeрмудските острови, той бе въведен в Морска гара от два влекача. Той е с 290 метра дължина, 36 метра ширина, 57 метра височина. Петзвездният курорт "ще остави" у нас 200 000 и 400 000 евро, според прогнозите, съобщиха тогава от пристанището. "Изумрудената принцеса" бе с 15 пасажерски палуби, 900 каюти с балкон, луксозни ресторанти, казино, театър за шоу-представления, нощни клубове, релакс зони със спа център и фитнес, плюс няколко открити басейна.

Тогава в пространството до Морска гара се разтоварваше морска сол и гледката бе "отворена" за пасажерите на лайнера. Тази година обаче туристите ще се наслаждават на новия парк, който се очаква да бъде завършен до края на март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони