БЕХ иска проверка на газовия пазар

Българският енергиен холдинг (БЕХ) предлага Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери пазара на природен газ. Това каза вчера изп. директор на компанията Жаклен Коен пред БНР. Поводът за изказването му беше кризата със спрените от Нова година доставки за частната българо-руска компания „Овергаз“ от страна на руската „Газпром Експорт“.

„Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук според мен не е лошо да се сезира Комисията за защита на конкуренцията и да се направи един икономически анализ“, каза Коен.

За последен път антимонополистите провериха пазара на газ у нас в средата на 2014 г. Тогава заключението им беше, че държавната „Булгаргаз“ изкривява пазара на синьо гориво. Наличието на регулирани цени също пречи на продажбите на синьо гориво, заключиха от КЗК.

Коен допълни, че не разбира защо, когато държавата помага, се говори, че изнудва някого, както твърди „Овергаз“.

Проблемът със спрените доставки за „Овергаз“ от страна на руската „Газпром Експорт“ доби публичност късно вечерта на 30 декември 2015 г., когато премиерът Борисов привика на спешна среща шефовете на държавните газови дружества. Заради кризата 200 хил. българи можеше да останат на студено навръх Нова година.

Всичко се размина на косъм часове преди 1 януари, след като „Овергаз“ сключи спешен договор с държавната „Булгаргаз“ за всекидневни доставки на 1,5 млн. куб. метра синьо гориво.

„Това се е знаело и преди няколко дни бяха казали да прехвърлим договора на частния оператор към държавния, докато си оправи проблемите, които има с руснаците. Това се и случи. Най-малкото, с което бих квалифицирал това поведение, е некоректно“, коментира по повод кризата премиерът Борисов в интервю за „Труд“ на 1 януари.

По думите на Жаклен Коен цената на газа за държавното дружество, което също купува от „Газпром Експорт“, е с 10% по-висока от тази, по която горивото е доставяно досега на „Овергаз“.

ИСТОРИЯ
Руснаците излизат от „Овергаз“

Компанията „Овергаз“ е основана през 1992 г. Акционери в нея са „Овергаз холдинг“ на бизнесмена Сашо Дончев с 50%, руската държавна „Газпром“ с дял от 0,49% и дъщерното дружество на „Газпром“ - „Газпром Експорт“ с 49,51%.

Двамата основни акционери в дружеството в момента са в процедура по разделяне, като се очаква друга фирма да влезе на мястото на руснаците, обясниха от българското дружество. Планира се сделката да бъде финализирана в средата на 2016 г. Това е довело и до търговски спорове между тях по информация на руското външно министерство.

До 2013 г. „Булгаргаз“ купуваше руски газ основно през „Овергаз“. Самата „Овергаз“ пък купуваше синьо гориво през „Булгаргаз“ до 2011 г.

ЕК разследва енергийния холдинг и "Газпром"

В началото на миналата година Европейската комисия предяви твърдение за нарушение на пазара на природен газ у нас срещу Българския енергиен холдинг. Според Брюксел холдингът и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ пречат на други компании да продават свободно синьо гориво в страната, като им отказват достъп до ключова газова инфраструктура.

От компаниите се изпратили своите възражения в ЕК и се очаква официалното становище на Брюксел. В случай че бъдат доказани нарушения, дружествата може да отнесат глоби до 10% от оборотите им за предходната финансова година.

Отделно ЕК има и втора открита процедура за злоупотреба с монопол на руската компания „Газпром“. Заради това съмнение тече проверка в 10 държави, сред които и България. У нас проверка беше направена в офисите на „Овергаз“ и „Булгаргаз“.

Хронология

29 декември 2015 г.
„Овергаз“ изпраща заявка за потреблението на природен газ за следващите три дни към Балканския диспечерски център. Не получава потвърждение за 1 януари 2016 г., а само справка за 0 куб. метра природен газ. Компанията пише писмо до шефа на „Газпром Експорт“.

30 декември 2015 г.
„Овергаз“ иска помощ от държавната „Булгаргаз“. Премиерът Бойко Борисов свиква на спешна среща шефовете на държавните газови дружества.

31 декември 2015 г.
„Овергаз“ подписва договор за доставка на синьо гориво с „Булгаргаз“ от 1 януари. Получава и отговор от „Газпром Експорт“, че компанията не може да осигури нужните количества синьо гориво освен през „Булгаргаз“.

1 януари 2016 г.
„Овергаз“ купува с 10% по-скъп газ от „Булгаргаз“ по данни на шефа на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

3 януари 2016 г.
Жаклен Коен настоява Комисията за защита на конкуренцията да поиска проверка на пазара на природен газ у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес