Отменят акт за смърт след погребение в Русенско

Издаден акт за смърт на починал мъж от мозъчен инсулт в русенско село бил отменен 9 месеца след погребението му. Районният съд задължи община Русе да състави нов акт за смърт на Т.И.Т. като неин бивш жител и да го отбележи в регистрите за гражданско състояние. Решението може да се обжалва пред окръжния съд.

До казуса се стигнало, след като от кметството в селото известили опечалената дъщеря за недоразумението. В издадената й служебна бележка пишело, че за баща й не е съставен акт за смърт поради непредставено съобщение от лекар.

Т.И.Т. издъхнал на 2 януари м.г. в дома на баба й и часове след смъртта му доктор от извикания медицински екип на Спешна помощ написал фиш за мъртвеца. На другия ден в община Иваново издали препис-извлечение от акт за смърт, който впоследствие бил отменен "по неизвестни причини".

Чак на 16 септември 2015 г. от кметството в селото издали служебна бележка,, че за починалия мъж няма акт за смърт. Пропускът се обяснявал с липсващо „съобщение за смърт” от лекар. Жената била принудена да оправи недоразумението и подала молба в съда, който я приел за "основателна".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони