През нощта ще вали сняг в цялата страна, утре преди обед ще спира

През нощта южно от страната ще премине нов средиземноморски циклон и метеорологичната обстановка отново ще се усложни.

До сутринта започналите от запад снеговалежи ще обхванат страната, като с повишението на температурите на места в Югоизточна България и по Черноморието снегът ще премине в дъжд и има условия за поледици.

Утре още преди обед от запад валежите бързо ще спират, най-късно в Североизточна България. През деня ще има и временно разкъсване на облачността, но след пладне тя отново ще се вплътни.

Вечерта от югозапад отново ще започнат валежи. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който през деня временно ще се ориентира от запад. Минималните температури в Северна България ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а в Южна – между минус 5° и 0°.

Максималните температури между минус 2° и 3°, в крайните югозападни райони до 5-6°. Това съобщиха Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) пред "Фокус".

Над Черноморието ще преобладава облачно време. В сутрешните часове все още ще превалява дъжд и сняг, около обяд валежите ще спрат и облачността временно ще се разкъса. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който през деня за кратко ще се ориентира от запад. Максимални температури на въздуха: 3°-4°. Температурата на морската вода е 4°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините ще преобладава облачно време с временни разкъсвания на облачността в часовете преди обяд. Валежите временно ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра – около минус 2°.

В сряда ще бъде облачно, на места, повече в Северна България и западните райони, ще превалява, предимно дъжд. Ще има условия за поледици, с най-голяма вероятност в северозападната част от страната, където сутрешните температури ще са между минус 5° и минус 1°, а дневните ще са около нулата. В останалата част от страната - минималните ще са между 0° и 5°, максималните – между 6° и 11°.

В планините над 1500-1700 метра ще вали сняг. Вятърът ще е от юг-югозапад и температурите ще се повишат още.

В четвъртък вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. С преминаването на нов средиземноморски циклон, на много места ще има превалявания, отначало предимно от дъжд, но с понижението на температурите на места в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще премине в сняг.

В петък валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса, вятърът ще отслабне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето