Зукърбърг си създава личен асистент с изкуствен интелект

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг иска да създаде асистент с изкуствен интелект през 2016 г., който да му помага у дома и да му асистира на работа. За своите планове милиардерът съобщи в страницата си във Фейсбук.

Нова година, нова цел

Всяка година Зукърбърг си поставя различни новогодишни цели. За 2015 г. искаше да прочита по две книги на месец. През предишни години пък искаше да яде месо само от животни, които той е убил, за да научи цената на живота и да научи Мандарин.

Тази година има още по-амбициозно обещание. Чрез проекта си иска да научи повече за концепцията на умните домове и да я развие. "Ще науча системата на моя глас и така ще мога да управлявам всичко в нашия дом - от музиката, до лампите, температурата и т.н. Ще я науча да разпознава лицата на приятелите ми и да ги пуска у дома, когато натиснат звънеца. Ще я науча да ме уведомява за всичко, което се случва в стаята на Макс (неговата новородена дъщеря, бел. ред.), когато не съм с нея", пише Зукърбъг в профила си.

Ще подобрява и услугите на Facebook

Той определя системата като "семпла" и част от тематиката на новото му предизвикателство - изобретения. Възнамерява да използва събраната информация и за подобряването на услугите на Facebook и Oculus.

"Прекарвам много време в работа с инженерите на Facebook, за да изграждаме нови неща. Част от най-възнаграждаващата работа е да се задълбочиш в детайлите на технически проекти. Правя това и с Internet.org и с Oculus. Правя го и с Messenger, където искаме изкуствен интелект да отговаря на всеки въпрос на потребителя. Още по-различна е наградата, когато изграждаш нещо сам и точно това е личното ми предизвикателство за тази година", коментира Зукърбърг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл