30% от българите мръзнат у дома

Над 30% от домакинствата в България не могат да си позволят да поддържат дома си достатъчно топъл. Това показва изследване на портала EU Fuel Poverty Network.

Между 20 и 30 на сто от домакинствата у нас имат просрочени сметки за газ, електричество и/или вода. Подобно е положението в Гърция и Румъния, Унгария, Хърватия и Латвия.

Между 10 и 19,9% от българските домакинства живеят в жилища с течащ покрив, влага или плесен. Такова е положението и в по-голямата част от Западна и Централна Европа. При по-лоши условия по този фактор живеят между 20 и 30% от домакинствата в Италия, Португалия, Латвия, Белгия и Унгария.

Най-тежка е ситуацията в Словения, където този процент е над 30 на сто.

Енергийната бедност означава ситуация, при която дадено домакинство не е в състояние да си позволи най-основните нива на енергия за адекватно отопление, готвене, осветление и използване на уреди в дома.

Последствията от това включват ограничена употреба на отопление, студени и влажни жилища, дългове по сметки за ток и намаление на разходите на домакинството за други основни продукти. Освен това енергийната бедност се свързва с широк кръг от физически и психически заболявания, като депресия, астма и сърдечни болести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес