Кметове спасяват пътища със снегозадържащи пана

Кметове на русенски общини спасяват пътища от преспи в предстоящата зима със снегозадържащи пана, съобщиха от областния кризизен щаб в крайдунавския град. Съоръженията се поставят в критични участъци по маршрутите от Русе за Бяла и за Силистра, където се натрупва сняг до 4 м.

Държавата не приема исканията на кметове да се въведе коефициент "Северна България" на общинските субсидии за зимното поддържане. Те смятат, че парите се разпределят несправедливо с южната част на страната. В Северна България зимата е по-тежща и разходите за почистване на снега по общинската и републиканската пътни мрежи са по-големи.

Общините не са длъжни, но са принудени да чистят второкласни, третокласни пътища и трудно си възстановяват разходите, категорични са кметове. Областно пътно управление /ОПУ/ поддържа с предимство републиканската пътна мрежа, а местните управи разчитат на техниката на земеделски производители и кооперации.

В Русенска област републиканската мрежа включва 511,6 км, от които първокласни са 109,5 км пътища. Второкласни са 155,1 км, а третокласни - 247 км.

Коментари

Задължително поле