Ексгубернатор взема 300 лв. за дискриминация в Русе

Бивш областен управител и действащ директор на Бюрото по труда в Русе пак осъди държавата. Административният съд /АС/ намали иска на Румен Януаров срещу прокуратурата от 7000 лв. на 300 лв. заради дискриминация с неосигурена достъпна среда в сградата на окръжния следствен отдел.

По същото дело Румен Януаров вече осъди държавното обвинение да му плати 1000 лв. обезщетение. Районният съд прие, че прокуратурата "е проявила бездействие" и липсата на рампа за трудноподвижни хора ги дискриминира. След обжалването окръжните магистрати град обаче прекратиха делото. Те го препратиха към Административния съд и процесът започна отначало.

Януаров се оплаква, че след операция на тазобедрената става през пролетта на 2011 г. му се наложило два пъти да изкачва с патерици 4 етажа в следствието. Той бил призован да дава показания като обвиняем по дело, че е ощетил републиканския бюджет със 168 000 лв. по проект за строителство, събиране и депониране на пестициди в стоманенобетонни контейнери.

Веднага след като е оневинен, включително и от Върховния касационен съд /ВКС/, Януаров завежда друго дело за уронен престиж и увредено здраве. Той вече осъди прокуратурата за 3500 лв. обезщетение, чакар че настояваше да получи 43 000 лв. По казуса предстои да се произнесе Върховният касационен съд /ВКС/.

След управленската смяна на кабинета Сакскобурготски Януаров се връща на старата си работа като директор на РУСО - Русе. При обявения конкурс за длъжността той е класиран втори и смята, че огласеното разследване му струва поста. Януаров твърди, че досъдебното производство е част от негативната кампания срещу него за местни избори' 2011 като кандидаткмет на НДСВ. Заради обвинението му отнемат и ловното оръжие.

Преди 5 г. Румен Януаров осъжда държавата да му плати 10 000 лв. за нанесените му нематериални щети. Тогава той е оправдан, включително и от ВКС, за безстопанственост. Прокуратурата не доказва, че Януаров е ощетил държавата с 9128 лв. от несъбран наем на предоставената бивша резиденция "Липник" на Българския олимпийски комитет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони