Томислав Дончев: Над 95% е усвояването на еврфондовете до момента

"Това, което е сигурно от данните, които имаме до момента е, че финалният резултат за усвояването на еврофондовете ще бъде по-висок от 95%. Това показва справката към момента, от тук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу.”. Това отчете вицепремиерът Томислав Дончев при връчването на подписаните по първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Резултатът от 99%, свързан с МЗХ вероятно се отнася за директните плащания. Резултатът на ПРСР е малко по-нисък, добави той във връзка с усвояването на европейски средства през първия програмен период.
Задача на правителството не е колективното мечтаене, а гоненето на високи цели, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос дали той и министърът на икономиката Божидар Лукарски приемат като задача посочения от премиера Бойко Борисов ръст на икономиката от 4,5%.

"Когато говорим за 2015 г., искате ли да ви припомня какви бяха прогнозите за растеж в края на 2014 г. - между 0,6% и 0,8%. Резултатът, който бе постигнат в края на годината, е повече от 3 пъти по-висок от направените прогнози", заяви вицепремиерът. "Надявам се всички фактори и предпоставки да бъдат налице, за да може растежът в края на годината да е с пъти по-висок от направената прогноза. Тук са необходими много усилия от всички", допълни Дончев.
Във връзка с резултатите от изминалия програмен период, той посочи, че окончателни данни за това как е приключил първият програмен период ще има към края на януари. "По простата причина, че значителни суми, голям брой фактури се движат в системата, все още не са верифицирани - това отнема време", заяви той.
По думите му детайлен анализ по програми ще бъда в състояние да направя към края на месец януари. Това, което е сигурно дори и на междинни данни е , че абсолютният отличник е ОП "Околна среда", каза още вицепремиерът.
"Нека 2016 г. е три пъти по-добра от 2015 г., може би малко по-лоша от 2017 г. Когато държавата дава, трябва да вземе от някой преди това. Това е едно малко изключение, когато държавата дава, без да е взела", допълни още Томислав Дончев.

По думите му истинското благосъстояние се формира чрез повече конкурентоспособност на предприятията. "Новината е, че това е проект от новия програмен период 2014 -2020 г. За ОПИК новият програмен период е стартирал. Втората безспорна новина е много големият интерес на всички фирми. По трите крайни срока имаме над 1300 проекта - много висок интерес, на фона на всички мрачни прогнози", обясни вицепремиерът. "Има и трета новина, ако обърнете внимание на разпределението на проектите по райони - 57 са от Северозападния район. В предишния програмен период подобно нещо не се е случвало. Северозападният район е бил с най-малко проекти", заяви Томислав Дончев.

Вицепремиерът пожела на всички успешно изпълнение, като заяви, че отчетът на проекта не е целта, както и доставената машина, а новите работни места и резултати с повече продажби.

Средства от ОПИК ще помогнат на малките и средни фирми в бранша да подновят техническия си капацитет и да осигурят нови работни места, допълни и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"В началото на тази година съм доволен и горд, че ми започва с едно изпълнено обещание и добре свършена работа, която се изразява в тези над 200 договора за финансиране на фирми. Тези средства ще помогнат на малките и средни фирми в бранша да подновят техническия си капацитет, да купят нови машини, да вдигнат ръста на производство и да осигурят нови работни места", заяви министър Лукарски. "Имаше много песимистични прогнози, че тази ОП няма да стартира и няма да има интерес. По първия краен срок повече от 850 фирми подадоха проекти, което е доказателство, че тези песимистични прогнози не се състояха. Подписани са 202 договора, освен тях са одобрени още. Изпълнихме задачата си да достигнем максимално ясни критерии и прозрачност на процедурите с електронното приемане за първи път на проектните предложения", допълни икономическият министър.
"Топката е в полето на предприемачите и над 200-те одобрени проекта", каза още министър Божидар Лукарски. Той апелира към представителите на фирмите да бъдат максимално прозрачни и коректни в противен случай ще бъдат налагани санкции. "По втория краен срок сме оценили 229 договора до края на януари, които трябва да сключим. До края на януари ще отворим нова процедура за внедряване на иновациите по ОП", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес