НАТО отговори на Кремъл: Не сме заплаха за вас

НАТО категорично отхвърли записаното в стратегия за националната сигурност на Русия, че действията и разширяването на алианса представляват заплаха за руската сигурност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката на НАТО Оана Лунджеску каза, че организацията все още проучва новата руска доктрина за национална сигурност, одобрена миналата седмица.

Според нея Кремъл вижда опасност в действията на НАТО през последните години: „Провеждането на независима политика (от Русия – б.а.) – международна и вътрешна, предизвика ответната реакция на САЩ и техните съюзници, които се борят да продължат своето господство в глобалните въпроси. Това на свой ред може да доведе до политически, икономически, военен и информационен натиск върху Русия. САЩ и ЕС подкрепиха антиконституционния преврат в Украйна. (…) Разширяването на НАТО е заплаха за националната ни сигурност, а Вашингтон разшири своята мрежа от военно-биологични лаборатории в съседните ни страни”.

Разширяването на НАТО не е насочено срещу Русия

"Ние категорично отхвърляме напълно неоснователните твърдения, че НАТО и нейните политики представляват заплаха за сигурността" на Русия, заяви говорителката.

Миналият месец НАТО покани Черна гора да започне преговори за присъединяване към организацията, срещу което Русия е твърдо против.

Лунджеску каза, че "разширяването на НАТО не е насочено срещу когото и да било" и че всяка суверенна държава "има правото сама да избира дали да се присъедини към даден договор или съюз".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят