Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Атанас Фурнаджиев подаде оставка като Вицепрезидент на БФС

Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел Това показва проучване на изследователския център „Пю”

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич

744 предприятия движат икономиката Само 35 са големите компании в строителството, а 10 са в селското стопанство

Пускат нова банкнота от 50 лв.

Турция вдига разходите за отбрана с още 5 млрд. долара

Започна заседанието на Европейския съвет (СНИМКИ)

Херо остава далеч от националния

Ще строят нов пътен възел за връзка с магистрала „Тракия“ в Сливенско

Всяко пето българче с наднормено тегло

Само 9 държави от ЕС са приели мигранти от Италия и Гърция

Разселени от Италия и Гърция мигранти са били приети едва от 9 държави от Европейския съюз (ЕС). Това са Белгия, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания, според данни от Европейската комисия (ЕК), цитирани БТА.

На разселване в ЕС подлежат общо 106 000 мигранти. Досега обаче са били преместени 272 души. Данните на Еврокомисията показват, че на разположение в ЕС са 97 982 свободни места за разселени мигранти.

България е обявила, че има готовност да приеме 1302-ма души. Отчита се, че нашата страна е осигурила един експерт за нуждите на Европейската служба за външно действие покрай миграционната криза.

В данните на ЕК се посочва още, че от септември досега нашата страна е организирала един полет, с който са експулсирани 15 незаконно пребиваващи у нас чужденци. Полетът е организиран от Фронтекс към Пакистан. Страната ни е участвала в още три полета, които са били организирани от други държави. Те са били за прогонването на двама нигерийци, шестима грузинци и четирима пакистанци.

683-ма мигранти без право на престой са били експулсирани от септември до декември от държавите от Европейския съюз. Те са били връщани в Пакистан, Албания, Косово, Нигерия, Армения и Грузия.

Да не участват в квотното разселване на мигрантите имат право Ирландия, Дания и Великобритания. През декември Швеция временно бе разтоварена от това задължение с решение на ЕС.

В същото време ЕК обяви, че намира за основателно възобновяването на граничните проверки в Дания до 14 януари. Това е така, предвид съобщенията от Копенхаген за нараснал брой на молбите за предоставяне на убежище и очакванията за повишаване на броя на мигрантите без право на престой.

Комисията отбелязва, че обстановката в Дания предполага отново да се отбележи нарастващата необходимост за прилагане на мерките за уреждане на миграционната криза. Отчита се, че освен Дания, досега още осем държави от Шенген предприеха възстановяване на проверките по границите.

През септември миналата година проверки въведоха Германия, Австрия и Словения. Същото през октомври направи и Унгария. Малта и Швеция предприема мерките през ноември. Словения и Унгария отмениха проверките през октомври, а през декември това направи и Малта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.