След 10 г. „Реал“ пак с треньор новобранец

„Реал“ избра за треньор Зинедин Зидан (43 г.), който никога не е водил тим от първа лига. Случаят не е прецедент. През декември 2005-а „кралете“ назначиха Хуан Рамон Лопес Каро, който също дойде от „Б“ отбора, наречен „Реал Мадрид Кастиля“. Новобранецът бе изтърпян 6 месеца и записа най-ниския клубен процент през века на победи към брой мачове - 50%.

Зизу обаче обра 72% одобрение в анкета на в. „Ас“ при 18 000 гласували. Французинът просто е обичан, има подкрепа. Шест хиляди души гледаха първата тренировка със Зидан вчера, валяха овации. Треньорът получи зашеметяващата за новак заплата от 6 млн. евро на сезон при 7,3 млн. за уволнения в понеделник Рафаел Бенитес.

Зидан започна извън терена през 2008-а като собственик на френския „Евиан“, а през март м.г. продаде клуба. Успоредно стана посланик и спортен директор на „Реал“, докато Жозе Моуриньо го махна през януари 2012-а. Последва сезон начело на „белите“ юноши, още толкова - като помощник на Карло Анчелоти в първия тим. Напусна, за да оглави „Реал Мадрид Кастиля“ - от 26 август 2014-а до понеделник. Французинът записа само 47,9% победи, а сега отборът е втори в една от 4-те трети лиги. Там Зидан бе треньор на сина си Енцо, записал 18 мача и 2 гола през есента. Едва м.г. треньорът взе лиценз „Про“, необходим за елитна дивизия.

Зизу е първият френски треньор в „Реал“, воден от 24 чужденци и от 22 испанци за 113 години история.

Две „мафии“ изхвърлиха Бенитес

Традиционните за „Реал“ две групировки от футболисти се обединиха, наклониха везните за изхвърлянето на Рафаел Бенитес и благословиха Зинедин Зидан. Естествено, действаха още и медии, и фенове.

Кристиано Роналдо е главатар на чуждестранната „мафия“ с основни „пипала“ Марсело, Пепе и Хамес Родригес. А Серхио Рамос води испанската дружина с Иско и Хесе като „десни ръце“.

В. „Марка“ посочи 7 футболисти, провокирали рокадата. Според медията особено е натежала конфронтацията на Рафа с Хамес, Иско и Хесе напоследък. Но още от лятото Роналдо и Рамос не одобряват Бенитес.

Към недоволните се присъедини и Карим Бензема. Други от легионерите като Гарет Бейл и Тони Кроос не влизат в „мафии“.

Няколко пъти тарторите на отбора декларираха пред ръководители протест срещу методите на подготовка и най-вече срещу тактическите планове. Бенитес предпочита дефанзивния стил, набляга на работата в ситуации, в които топката е у противника.

Със Зинедин Зидан се очаква повече свобода за футболистите на терена и предпочитание към атаката.

Балетът“ маха Бейл, напира за Азар

Плановете на новия треньор Зинедин Зидан за „Реал“ (Мадрид) включват привличане на Един Азар от „Челси“. Сделка се чака на кота около 100 млн. евро. „Кралете“ планират продажба на Гарет Бейл, към когото има интерес от лондонските „сини“, „Сити“ и „Юнайтед“ от Манчестър. В. „Ас“ не изключва трансфери още през януари. Назначението на Зизу поне засега блокира вариантите за раздяла с Иско и Хесе.

Прочутият срамежливец Зидан във вторник по обед най-после застана пред повече от 100 репортери - нямаше как, първа пресконференция. При представянето в понеделник вечерта треньорът се ограничи с няколко общи фрази. Но вчера говори над половин час.

За близо година и половина начело на сателитния отбор „Реал Мадрид Кастиля“ французинът нито веднъж не даде изявление след мач, а и по принцип рядко приема интервюта. Неговата съпруга Вероника разказва, че е срамежлив от малък и навремето дори се наложило тя да го сваля...

„Белите“ оглавени от бивш фен на „Барселона“

Зинедин Зидан призна преди 16 години, че като малък е бил привърженик на „Барселона“. Вълшебната десетка направи разкритието като футболист на „Ювентус“ и в интервю за „Гадзета дело спорт“. „Като дете бях запален по „Юве“ в Италия и „Барса“ в Испания“, обяви Зизу. През март 2015-а треньорът мина стаж при Хосеп Гуардиола в „Байерн“. „Зидан ми напомня на Пеп“, каза Дейвид Бекъм.

Шестима от фамилията на представянето

Шестима от семейство Зидан се появиха при представянето на Зизу като нов треньор на „Реал“ в понеделник вечерта. Зинедин дойде със съпругата си Вероника и синовете Енцо (20 г.), Лука (17 г.), Тео (13 г.) и Елиаз (10 г.). Всичките му деца играят в академията на „Реал“.

Рафа обиден от начина на раздяла

Рафаел Бенитес е останал твърде обиден от начина на раздяла с „Реал“ (Мадрид). Треньорът научил за уволнението от журналист. От управата не информирали спеца за скъсването на договора, а го поканили на пресконференцията в понеделник вечерта, на която бе представен Зинедин Зидан. Рафа не се появи. Бенитес се задържа на поста 7 месеца и 3 дни. Историята напомни мъката с „Интер“, който изтърпя испанеца 6 месеца и 16 дни през 2010-а.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят