Тройният разстрел в Пловдив - с пистолет с фашистки орел (обзор)

Шофьорът на камион Благой Сапунджиев е застрелял първо съпругата си Йорданка, а след това и 5-годишната си дъщеричка Петя, докато двете спят. После легнал до тях, обърнал дулото към слепоочието си и дръпнал спусъка за трети последен път. Това гласи заключението на криминалистите след два поредни огледа в жилището в пловдивския квартал „Кючук Париж”. Те изключват напълно версията за участие на друг човек в кървавата семейна драма.

Гърмежите отекнали около 5,30 ч в понеделник в спалнята на квартирата на Сапунджиеви на втория етаж в блока на ул. "Асен Христофоров" 21. Сигналът за откритите три мъртви тела е бил получен на тел.112 в 11.17 ч, когато роднини се спуснали с въже от балкона на горния етаж, за да проникнат в заключеното отвътре жилище.

След разпит на свидетели и извършени огледи на мястото на трагедията основната версия на разследващите е, че вероятният мотив е патологична ревност на 35-годишния Благой. Смята се, че той е полудял, след като 29-годишната му жена Йорданка, наричана от всички Дани, му поискала развод. Според комшии семейството живеело разделено от есента, а се събрало за Коледа и Нова година. Благой, който при раздялата бил отишъл в дома на майка си, смятал, че вече може да остане при Дани и детето. Много е възможно вечерта преди първия работен ден красивата му съпруга да му е заявила, че трябва пак да се изнесе, или да му е споделила, че има нов мъж в живота й. Така Благой изпаднал в афект и взел фаталното решение.

Другата вероятност обаче е т.нар. разширено самоубийство да е било планирано предварително. Разследващите изясняват кога и от кого шофьорът се е снабдил с оръжието и защо го е носел със себе си в семейната квартира по празниците. Има версия, че го е купил в дните преди Коледа, но тя все още не е доказана.
Армейският „Валтер П 38” е изключително разпространено и у нас оръжие, тъй като такива оръжия са широко използвани в германската армия през Втората световна война. Намереният в жилището пищов имал щемпел със стилизиран фашистки орел. Благой нямал крими досие и никой не бил чувал да се е занимавал с престъпления. Възможно е обаче да си е купил незаконното оръжие за самозащита, тъй като карал ТИР, а също и зареждал бензиностанции с цистерна и понякога носел големи суми служебни пари.

Според съседи и близки нито Благой, нито Дани страдали от безпаричие и финансови проблеми. И двамата имали джипове - той карал сиво "Мицубиши", а съпругата - "Тойота", купена наскоро. Роднини на двамата са отрекли твърденията на съседите, че Благой се бил изнесъл преди 3 месеца. Те обясняват отсъствията му с курсове в чужбина. Дани, която вече работела като счетоводителка в голяма фирма, тази година трябвало да завърши Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Понякога тя излизала с приятелки по нощни клубове, като оставяла детето на Благой или на свекърва си, без да е имало и сянка от ревност у съпруга. Полицията до момента няма никакви данни за битови скандали или лоши отношения в семейството, нито за употреба на алкохол или наркотици.

Коментари

Задължително поле