Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

БСП София: Демонстрираните намерения на ГЕРБ и на кмета Фандъкова за промяна в стила и начина на работа, остават само предизборни обещания

Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Срути се стена на санирано училище

Цяла стена- мазилка на санирано училище се срути в Бургас. Школото е „Константин Петканов“, в комплекс „Меден рудник“, а фирмата, извършила санирането през 2013- та година- „Булелектрикс“ ще трябва да поправи щетите.

„Парчето, което се е откъртило е над козирка на задния вход. За щастие, мястото е такова, че не е застрашило никого. Под тази стена има козирка“, обясни Йорданка Ананиева, заместник кмет по образованието в Бургас.

Екип на Труд видя вчера, че става въпрос за цяла стена на задната фасада на основното училище. В ранния следобед децата бяха на занималня. Притеснени родители започнаха да пристигат, за да посрещат учениците си.

„Чух по новините за падналата мазилка и се паникьосах. Как може! Било е отзад, но каква е гаранцията, че всеки момент няма нещо да се срути и от друго място“, каза разгневена жена.

„Никой не ни е казал. По собствени канали разбрахме къде е срутището и идвахме тайно от учителите да го гледаме“, разказаха няколко деца и не пожелаха да се снимат, за да не им се карат.

Няколко хигиенистки от училището отказаха да посочат къде е срутеното парче и се скриха в коридорите.

„От ръководството са притеснени, затова всички крият“, коментира жител на комплекса.

По думите на заместник кметицата Ананиева, щетите ще бъдат възстановени. Санирането дефакто още било в гаранционен срок. Вече са проведени разговори с фирмата. Оттам обяснили, че между топлоизолацията и сградата явно е попаднала вода, която замръзнала и от вятъра парчето се откъртило. Сега стената ще бъде укрепена, но ще се изчака по- топло време, за да се възстанови изцяло фасадата.

Това е първият подобен случай, като се има предвид че всички училища в Бургас са санирани, казаха от общината. Фирмата, санирала преди три години „Константин Петканов“, е била избрана чрез обществена поръчка. Според запознати, водещ критерий при избора бил „най- ниска цена“.

Учениците и родителите им са притеснени от случилото се. И на други места в града има паднали парчета от мазилки след първия за годината сняг. Пострадали бургазлии от срутванията няма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.