Външният министър Митов за турския посланик Гьокче: Когото е трябвало, съм привикал

„„Понякога дипломацията изисква да се вършат нещата, без да се дава публичност на действията. Който е трябвало да бъде извикан, е бил“, заяви външният министър Даниел Митов пред бТВ. Така той отговори на въпроса говорил ли е с турския посланик Сюлейман Гьокче, след натиска на Анкара над София да се намеси в спора между Лютви Местан и Ахмед Доган в полза на първия.

Митов обясни, че премиерът Бойко Борисов е бил много ясен в посланията си, като е обявил, че е отказал разговорите с турската страна.

"Българският и турският народ са съседи от векове и трябва да си пазим отношенията, които са прекалено важни, за да зависят от действията на един или друг български или турски политик. Като страни членки на НАТО имаме общи военно-отбранителни интереси“, каза още Митов.

Той обясни, че когато Лютви Местан се е обърнал за закрила към турското посолство, въпросът вече отивал на друго ниво.


„Не мога да си обясня неговите действия, абсолютно неразбираеми са. Не влиза в моята представа за политическа етика. Не зная да е съществувала каквато и да било заплаха за неговата сигурност. Българският политик трябва да дава пример с поведението си - той трябва да е по-смел от останалите граждани, за да може да защитава националните интереси“, каза още външният министър. И допълни, че родната дипломация е направила всичко възможно отношенията с Анкара да не бъдат повлияни негативно от развоя на събитията в ДПС.
„Не можем да правим заложник отношенията ни с Република Турция на случващото се в дадена политическа формация. Нито пък някоя партия може да се превръща в посредник в тези отношения“, обясни министърът. На въпрос ДПС посредник ли е, Митов бе категоричен, че няма такова нещо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика