Томислав Дончев: Растеж над 4% е висока цел

Растеж над 4% - това е висока цел, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ, коментирайки очакванията на премиера Бойко Борисов за 4.5% ръст на брутния вътрешен продукт на страната през тази година. Всъщност, този растеж - икономическият е не много по-различен от другия растеж - на културите, допълни той.
Според Дончев е трудно да се пророкува какви ще са цените на горивата, тъй като цената на петрола зависи и от политическите процеси в Близкия изток, които са трудно прогнозируеми. Чакат се резултатите от секторен анализ на българския пазар - дали е достатъчно конкурентен и дали предлага най-добрите условия за клиента, каза Томислав Дончев. Този анализ трябва да бъде изготвен от Комисията за защита на конкуренцията. И ако България не може да влияе на външните фактори, то може да влияе на състоянието на вътрешния пазар, каза още вицепремиерът.

Според него благоприятен фактор е ниската цена на еврото, която благоприятства износа. Един от моторите на растежа през 2015 г. беше експортът, който нарасна, вероятно над 12% ще излезе на годишна база, изтъкна вицепремиерът и добави, че това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление.
Според Дончев, цената на тока не би трябвало да расте до въвеждането на напълно либерализирания пазар. Той все пак уточни че това зависи от КЕВР, но посочи, че "интересният въпрос е какво ще се случи след либерализацията. По отношение на реалния потребител няма опасност либерализацията да се случи в отоплителния сезон и това не е случайно". Практиката показва и опитът на други държави, че след въвеждането на свободния пазар обикновено има едни флуктуации на цените докато пазарът се намести. Надявам се това да трае кратко. Икономическата логика показва, че когато има свободен, либерален пазар от това винаги печели потребителят. Първо, той може да избира и второ, цената винаги е по-добра, коментира Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес