Бездомници препълниха приюта в Русе

Временният приют "Добрият самарянин" в Русе е препълнен, а бездомници продължават да напират заради студовете. Всички стаи с наличните 60 места са заети и са приети 10 души повече, но има още чакащи с направление от РД "Социално подпомагане". Идват и клошари, тъй като собственици на апартаменти ги гонят от жилищни входове заради опасността от пожари.

"Греят се на огън през нощта по стълбищата и ще подпалят блока", обясниха обитатели. В някои кооперации дежурят доброволни патрули, тъй като натирените скитници се връщат и отключват залостените врати. "Макар че не сме длъжни, прибираме безпомощни хора по улиците, но в спешното отделение на болницата и центъра за психично здраве отказват да ги приемат", уточниха от Центъра за спешна медицинска помощ. Линейките разкарват несретниците по 6 часа и няма къде да ги оставят.

В кризисната трапезария на БЧК предлагат наоколо бездомници само храна и баня.

Близо 100 души без покрив са картотекирани с лични данни и пръстови отпечатъци в специален регистър на РД "Социално подпомагане". Доброволци на БЧК постоянно издирват бедстващи хора. Едни отказват да влязат в списъка, а други нямат лични карти. Според проверките повечето имат постоянен адрес, но жилищата им тънат в мизерия и мръсотия.

Коментари

Задължително поле