1000 глобени за непочистен сняг в София, най-немарливи в "Младост" и "Люлин"

Над 1000 санкции за непочистени от сняг и лед площи е наложил Столичният инспекторат на физически лица през последните 2 дни. Това каза за „Фокус” инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат. Размерът на глобите е малко над 3000 лева. За вчерашния ден те са 1500 лв., а за 4-ти януари - 1720 лв.

„Прави впечатление, че особено в центъра гражданите своевременно почистваха от рано сутринта пред имотите. Не такова обаче е положението в жилищните квартали. Особено вчера с оглед покачващите се температури и многото смеси използвани в тези площи”, коментира инж. Георгиева.

В "Младост", "Люлин" и "Красно село" хванати в крачка

Най-много нарушения в първия работен ден са отчетени в районите "Красно село”, „Подуяне”, „Красна поляна”, „Люлин” и „Младост”, както и във „Възраждане”. Вчера санкционираните отново са били най-голям брой в „Красно село”, „Люлин” и „Младост”, както и в „Лозенец”.

Инж. Георгиева уточни, че инспекторите работят съобразно Закона за административните нарушения и наказания, където е посочено, че при маловажно нарушение - глоба с квитанция, санкцията е в размер на 10 лв. Глобата с фиш е в размер на 50 лв., а актовете – до 500 лв.

„Въпрос на преценка е дали нарушението е маловажно или не. Това е право, дадено по закон на инспектора. Колегите са опитни, имаме указания, правила и методики. Разбира се , че територията, която заема една голяма сграда, не е същата като тази, която заема едно малко магазинче”, каза още инж. Георгиева.

Коментари

Задължително поле