Жълт код в 15 области утре, заради силен вятър и опасни поледици

Жълт код е обявен за 7 януари в 15 области на Северна и Източна България заради поледици или силен вятър, съобщи пред „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Кодът остава в сила за областите Видин, Монтана, Враца заради възможни поледици.

За силен вятър е обявен предупредителен жълт код в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В тези области вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Очакваната средна скорост на вятъра ще бъде 10-12м/с и пориви до 17-22м/с.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, след обяд ще започне да се повишава. През нощта в източните райони ще се усили южният вятър и там минималните температури ще останат високи – до 8°-10°, в останалата част от страната ще са предимно между минус 2° и 3°. С преминаването на поредния средиземноморски циклон, валежите ще продължат.

Утре вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще премине в сняг. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират. Температурите ще се понижават и към 14.00 часа ще са между 0° и 5°, в Югоизточна България до около 10-12°.

Над Черноморието ще бъде облачно, с валежи от дъжд. През нощта и в сутрешните часове ще духа умерен до силен югоизточен вятър, а по-късно вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили още. Максимални температури ще са между 8° и 12°. Температурата на морската вода е 5° и 7°.

Вълнението на морето ще бъде 2- 3 бала. Над планините ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

Валежите спират в петък

В петък и събота ще е без валежи, ще има значителни разкъсвания и намаления на облачността. Първия ден все още ще е ветровито, през нощта срещу събота вятърът чувствително ще отслабне, а в събота ще се ориентира от югозапад, в Източна България ще е до умерен. Минималните температури ще са по-ниски, а дневните ще се повишат и ще са предимно между 4° и 9°. В неделя затоплянето ще продължи. На места от запад на изток ще превали дъжд, във високата част на планините – сняг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето