Енергийният регулатор проверява "Овергаз"

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка на „Овергаз мрежи“, след като „Газпром експорт“ спря доставките на синьо гориво за „Овергаз“, в която руската компания има 50%.

Междувременно се разбра, че бизнесменът Сашо Дончев, който притежава останалите 50% в „Овергаз“, е изпратил още преди Нова година две писма до Европейската комисия, в които настоява Брюксел да направи проверка за нарушение на свободния пазар от страна на „Газпром“.

КЕВР ще проверява както изпълнението на лицензионните задължения, така и финансовото състояние на „Овергаз“, която снабдява с природен газ над 50 000 битови домакинства и над 3000 предприятия, съобщи ведомството.

На 4 и 5 януари в комисията са били изслушани ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Овергаз мрежи“. От частното дружество вчера съобщиха, че са платили авансово цялото количество газ, което ще купят за месеца от „Булгаргаз“. Сумата е 17,5 млн. лева.

Базираният в Брюксел сайт EurActiv пък съобщи, че ЕК е получила сигналите на Сашо Дончев и ще ги разгледа. В момента Брюксел прави две успоредни проучвания на газовия пазар у нас. От една страна, разследва Българския енергиен холдинг за злоупотреба с монопол на пазара, а от друга - руската „Газпром“ по същото обвинение.

Въпреки че до последните дни на 2015 г. от руско-българското дружество твърдяха, че не са получавали писмо за спирането на доставките на руски газ от 1 януари, от публикацията на EurActiv става ясно точно обратното.

На 21 декември в телефонен разговор зам.-шефът на „Газпром“ Александър Медведев е предупредил шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев за спирането на горивото. Затова и първото му писмо до Брюксел е от 23 декември.

От „Овергаз“ твърдят още, че целта на руснаците е възраждането на проекта „Южен поток“. Второто писмо до Брюксел е изпратено от Сашо Дончев на 30 декември, като в него сезира комисията за спирането на газа.

„Булгаргаз“ тегли пестеливо от запасите в Чирен

Държавната „Булгаргаз“ е изразходвала близо 8 млн. куб. метра природен газ от хранилището в Чирен само през първите четири дни на годината. Това показват данните на газовия оператор „Булгартрансгаз“.

Складираното синьо гориво се използва в най-студените дни на годината, за да се компенсира недостигът на газ от Русия. Засега „Булгаргаз“ не е достигнала пълния капацитет за теглене на гориво от хранилището, който е по 4,5 млн. куб. метра дневно.

Само преди седмица изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Петьо Иванов обяви, че избягва използването на количества от Чирен, защото са купувани при по-високи цени на газа, което оскъпява доставките.

Коментари

Задължително поле